Попри владу: жителі Словаччини зібрали два мільйони євро на снаряди для України – Reuters | новини України

Збирачі коштів заявили, що кампанія спрямована на те, щоб показати, що більшість не погоджується зі зміною зовнішньої політики уряду

Уляна Кричковська Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Попри владу: жителі Словаччини зібрали два млн євро на снаряди для України – Reuters
Артснаряди (Фото: EPA)

Жителі Словаччини зібрали понад два млн євро на купівлю снарядів для України, після того, як влада країни відмовилася підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку боєприпасів для Києва. Про це повідомило агентство Reuters.

За даними агентства, кампанію, яка кинула виклик урядовій політиці, допоміг розпочати Голокост Отто Сімко, що пережив, 99-річний ветеран словацького національного повстання проти нацистів 1944 року.

“Коли я почув про ініціативу чеського уряду, мені було дуже приємно почути, що вишукуються всі шляхи, щоб допомогти Україні захиститися від (російського) агресора, тому що іншого шляху немає”, – сказав він.

За даними агентства, збирачі коштів заявили, що кампанія спрямована на те, щоб показати, що більшість не погоджується зі зміною зовнішньої політики уряду після вересневих виборів.

  • Словаччина припинила державну військову допомогу Україні ще минулого року, а прем'єр-міністр Роберт Фіко повторив заклики Москви до мирних переговорів
  • Словаччина відмовилася брати участь у чеській ініціативі щодо закупівлі сотні тисяч артилерійських боєприпасів для Києва, до якої приєдналися щонайменше 15 союзників.
  • 16 квітня президент Чехії Петро Павло заявив, що ініціатива щодо закупівлі снарядів для України набирає обертів, у тому числі і через “усвідомлення певного боргу щодо обіцяної підтримки”.

Читайте також: Фіцо заявив, що Росія “ніколи не віддасть” Україні Крим і “не піде” з Донбасу

Previous post Ізраїль: “Хезболла” атакувала Ізраїль, є поранені військові – новини LB.ua
Next post НАТО працює над можливістю передачі Україні більшої кількості батарей Patriot – Столтенберг