Як закінчити війну швидше: ексклюзивне інтерв’ю Саманти Пауер

Доля “українського Пакету” в Конгресі. Як Білий дім надалі підтримуватиме Україну. Що за сигнали Вашингтон має дати путіну і який він, шлях до закінчення війни? На всі ці питання в ексклюзивному інтерв’ю нашій програмі відповіла Саманта Пауер. Посол, дипломат зі світовим ім’ям, а нині – керівниця Американського агентства з міжнародного розвитку, структури, через яку уряд Сполучених Штатів реалізує мільярдні проєкти допомоги Україні. У Вашингтоні із нею поговорив наш спеціальний кореспондент Дмитро Анопченко.

Саманту Пауер багато хто в Україні пам’ятає як представницю США при ООН. І у будь-якому залі засідань вона так сильно виділялась серед однакових сірих костюмів і таких саме “сірих” беземоційних облич. У минулому – політолог, журналістка та лауреат Пулітцерівської премії, – пані Посол навіть на цій, високій дипломатичній посаді, яка, здавалося б, вимагає відстороненості, змогла залишатися особистістю. На фоні беззмістовних промов колег про “глибоку стурбованість” – її виступи завжди були емоційними. Бо говорила від серця. Те, що відчуває.

У команді Байдена пані Пауер запропонували очолити USAID. Де вона знову, отримавши ключову посаду, не стала “чиновницею”; зберегла і людяність, і співчуття до тих, кому через Агентство з міжнародного розвитку має допомагати. Саме тому війна на українському фронті і допомога Україні для Саманти – теж особисте.

Дмитро Анопченко, кореспондент:

Українці насправді хвилюються через ситуацію із розглядом Пакету допомоги у Палаті представників. Давайте із цього і почнемо. Як людина максимально поінформована, Ви зараз маєте надію, що ця нескінченна сага нарешті наблизилась до кінця?

Саманта Пауер, адміністратор Американського агентства з міжнародного розвитку (USAID):

Скажу Вам: сама лише надія – це не стратегія. Президент Байден і всі ми працюємо фактично цілодобово, щоб довести цей Пакет допомоги до фінішу. І дозвольте мені просто сказати українцям, які збентежені, що це тривало так довго – ми також цим збентежені! Але кажуть “краще пізно, ніж ніколи”. І ми вважаємо, що представлення цього документу, конкретизація пропозицій, які вже пройшли через Сенат за підтримки обох партій, і той факт, що це тепер буде винесено на розгляд Палати представників – це дуже хороший знак. І ми маємо надію, що через лічені дні після ухвалення цього законопроєкту, зможемо розширити наші програми, які, як я знаю, хвилюють багатьох українців.

Дмитро Анопченко, кореспондент:

Найбільше хвилює думка, що з якоїсь причини у Конгресі знов може статися затримка. Чи означатиме такий поворот подій, що Штати взагалі не зможуть підтримувати Україну?

Саманта Пауер, адміністратор Американського агентства з міжнародного розвитку (USAID):

Зараз є чіткий шлях у Палаті представників, спікер поставив на кону свій авторитет – щоб таки зібрати голоси. І знаєте – важливим є відчуття, що ці законопроєкти в інтересах самих американців; так, вони потрібні для того, щоб стримати російську агресію, але вони і в інтересах нашої власної безпеки, вони відповідають нашим власним цінностям. І ми пройшли довгий шлях перед тим, як нарешті побачити текст цих документів. Що це конкретно означає для допомоги США та нашого партнерства з українським урядом? Як тільки ми опрацюємо всі деталі, зможемо відновити те, що ми робили в Україні. А це надання прямої бюджетної допомоги, бо ваш уряд щомісяця стикався із дефіцитом у 5 мільярдів доларів, щоб продовжувати виплати вчителям, “надзвичайникам”, лікарям та медсестрам. І США, і Україна повинні покладатися на інші держави, які передавали свою допомогу, щоб компенсувати той факт, що Сполучені Штати не могли надавати підтримку, поки питання застрягло у Конгресі. Отже, коли цей законопроєкт буде ухвалено, ми зможемо відновити американську допомогу. А інші країни зможуть формувати свою частину внесків таким чином, щоб ми могли об’єднати наші ресурси. І з часом досягли у цьому процесі стабільності.

Українські проблеми Посол Пауер знає детально, адже і сама кілька разів приїжджала до Києва вже під час війни, і її Агентство предметно координує найбільш проблемні питання, як-то допомога в експорті зерна (в момент, коли росія намагалась його зірвати), чи постачання енергетичного обладнання, зараз, в умовах постійних обстрілів.

Дмитро Анопченко, кореспондент:

На яку допомогу Україна може зараз розраховувати і від вашого агентства, і від Сполучених Штатів в цілому?

Саманта Пауер, адміністратор Американського агентства з міжнародного розвитку (USAID):

Як я бачу те, що потрібно українцям – так це чотири напрямки, які зафіксовані у президентському законопроєкті. Перше та найактуальніше і для військових на передовій, і для мирних жителів, які страждають через жорстокі напади путіна, – це військова допомога. Неймовірно важлива частина цього пакету. І його потрібно прискорити, треба рухатися вперед. Другий напрямок – пряма бюджетна підтримка уряду, щоб покрити фінансовий дефіцит, від якого страждає Україна через шкоду для її економіки, яку навмисно завдає путін. Третє – гуманітарна допомога. Понад 14 з половиною мільйонів українців залежать від фінансової підтримки міжнародної спільноти: чи то грошових виплат, щоб просто піти на ринок, бо вони втратили будинок, втратили роботу, втратили все те, що мали до повномасштабного вторгнення. Це і психологічна допомога людям, які зазнали жахливої травми чи втратили близьких. Це освітні та гуманітарні програми, це гуманітарна допомога. Все це неймовірно важливо, оскільки це оперативна допомога людям, які не можуть повернутися до життя, яким вони жили раніше, до лютого 2022 року. Четвертий напрямок, якому, можливо, приділяється менше уваги, але це те, чим Штати допомагають щоденно, – це, наприклад, насіння, добрива та нова техніка для українських фермерів. Або доступ до капіталу, до позик під низькі відсотки, які дозволяють аграрному сектору продовжувати продавати українську сільськогосподарську продукцію. Годувати і українців, і робити постачання на експорт, що має подвійний ефект: Україна годує світ, і водночас і ваші фермери заробляють, і уряд отримує податки. Або, наприклад, ми зараз допомагаємо енергетиці: у ремонті обладнання чи десятків кілометрів труб, у підтримці енергетиків, які працюють під путінськими обстрілами, але все одно виходять на роботу і займаються відновленням. Ми енергетику підтримуємо всі ці два роки і хочемо бути у змозі закупити те обладнання, яке потрібно, аби швидко відновлювати українську енергетичну інфраструктуру, яка зазнає ударів. Ось чотири найбільших напрямки, які і входять до Пакету, що зараз очікує на фінальний розгляд у Палаті представників.

Дмитро Анопченко, кореспондент:

Я знаю, що ви допомагаєте Україні працювати з біржею “Nasdaq” і з “Bank of America”. Можете розповісти деталі?

Саманта Пауер, адміністратор Американського агентства з міжнародного розвитку (USAID):

Так! Те, що ми просто зараз анонсуємо разом з Україною – це проєкти, що є окремими від Пакету допомоги, який є у Конгресі. Дві нові ініціативи, які ми реалізуємо, незалежно ні від чого. Uкраїнський бізнес зможе розмістити свої акції на біржі “Nasdaq” і не платити за це непомірно високі комісії. Вони і так під обстрілами, тож не доведеться мати ще і справу із якимись зборами. Сподіваюсь, із часом українські підприємці відчують ефект від цього. А ще – це важливо як символ, як сигнал для американського приватного бізнесу, що Україна для них відкрита. Що стосується “Банк Америки” – я говорила із його гендиректором десь рік тому; він каже – “моє серце з Україною, ми хочемо мати змогу їм допомогти”. І я сказала: це правда. Нам потрібні ідеї проєктів для інвесторів, які серцем на боці України, втім їхні гроші ще не там. І ось зараз Банк “позичить” чотирьох своїх найкращих інвестиційних спеціалістів українському Мінекономіки. Найкращі мізки Америки допомагатимуть розробляти пропозиції для майбутніх інвесторів.

Є ще одна, остання тема, яку в розмові із пані Самантою точно не обійти. Шлях до закінчення війни. З ким, як не з нею, це обговорити – адже саме Посол Пауер чимало років від імені Америки шукала в ООН рішення для величезної кількості світових конфліктів. І тому її бачення українського шляху до миру, хоча б перших кроків – насправді важливе.

Дмитро Анопченко, кореспондент:

Як ви бачите цей можливий шлях до миру. Ви чули, наприклад, про формулу миру Зеленського? Що може допомогти закінчити цю жахливу війну?

Саманта Пауер, адміністратор Американського агентства з міжнародного розвитку (USAID):

Думаю, ухвалення “українського Пакету”, який якраз і включає військову і фінансову допомогу, а ще підтримку економічної стійкості України, – і є справді важливим для досягнення миру. Така іронія… Українці ж із самого початку говорили: зброя є формою гуманітарної допомоги, бо вона рятує життя. Ракети Patriot рятують, боєприпаси рятують. Це не моя сфера відповідальності тут, у Штатах, я дуже віддана своїй роботі в гуманітарному та економічному просторі. Але коли путін бачить, що всі разом, весь демократичний світ, і навіть попри те, що США певний час не могли надавати допомогу Україні, але зробили надзвичайно великий внесок до цього. Коли путін розуміє, що йому не вдасться “перечекати” – це якраз і створює найбільш сприятливі умови для обговорення Формули миру Зеленського, якихось мирних пропозицій, коли дійде до обговорення умов цього миру. Ми підтримуємо наших українських друзів і з нетерпінням чекаємо моменту, коли настане сприятливий час для переговорів, що приведуть до корисного для українців результату. Але ми точно знаємо, що важливо вести переговори з позиції сили та забезпечити надходження військової, економічної та гуманітарної допомоги народу України в цей життєво важливий, дуже складний момент. Дати українцям те, що вони потребують – ось наш пріоритет. І це саме по собі буде дорогою до миру.

Дмитро Анопченко, кореспондент:

Хочу Вам подякувати! Я зворушений розмовою і вдячний за це інтерв’ю.

Саманта Пауер, адміністратор Американського агентства з міжнародного розвитку (USAID):

Це я Вам дякую! Завжди рада. Спасибі!

Previous post ВАКС звільнив від відповідальності двох фігурантів у справі “Роттердам+”
Next post Поради для водіїв – при екстремально високих обертах двигун може отримати пошкодження