“Рекордний пакет військової допомоги”. Британія оголосила про пакет більш ніж на 500 млн євро | новини України

Міністерство оборони Британії направить Україні пакет обладнання, призначений для відсічі російському вторгненню на суші, морі та в повітрі.

Уляна Кричковська Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

"Рекордний пакет військової допомоги".  Британія оголосила про пакет на понад 500 млн євро
Ріші Сунак та Володимир Зеленський (Фото: EPA)

Британський прем'єр-міністр Ріші Сунак 23 квітня вирушить до Польщі, щоб оголосити про масштабне збільшення військової підтримки України: йдеться про 500 млн фунтів стерлінгів (≈ 580 млн євро) додаткового військового фінансування та найбільші в історії Британії постачання важливого обладнання. Про це повідомили на сайті британського уряду.

За інформацією уряду, додаткове фінансування у розмірі 500 млн. фунтів стерлінгів використовують для швидкої доставки терміново необхідних боєприпасів, засобів протиповітряної оборони, безпілотників та інженерної підтримки. Відомо, що безпілотників буде закуплено у Великій Британії.

Міністерство оборони Великобританії направить Україні пакет обладнання, призначений для відсічі російського вторгнення на суші, морі та повітрі. Пакет допомоги включає:

→ 60 човнів, зокрема: рейдові та водолазні катери, а також морські гармати;
→ понад 1600 ударних та протиповітряних ракет, а також додаткові ракети великої дальності Storm Shadow;
→ понад 400 одиниць техніки, з них 160 захищених транспортних засобів Husky, 162 бронемашини та 78 всюдиходів;
→ майже 4 млн. боєприпасів до стрілецької зброї.

Міністр оборони Великобританії Грант Шаппс сказав, що “цей рекордний пакет військової допомоги дасть президенту Зеленському та його відважній нації більше необхідних коштів, щоб вигнати Путіна і відновити мир і стабільність у Європі”.

“Великобританія першою надала ракети NLAW, першою дала сучасні танки і першою відправила ракети дальньої дії. Тепер ми йдемо ще далі. Ми ніколи не дозволимо світові забути екзистенційну битву, яку веде Україна, і з нашою постійною підтримкою вони переможуть”, – зазначив Шаппс.

За інформацією уряду, 23 квітня Сунак зустрінеться з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском, щоб обговорити поглиблення британсько-польських відносин. Чиновники проведуть переговори з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Варшаві з питань європейської безпеки та підтримки України. Після цього Сунак вирушить до Німеччини, щоб зустрітися з канцлером Олафом Шольцем у Берліні.

  • 12 січня Зеленський та Сунак підписали угоду про безпеку, яка діятиме до вступу України до НАТО. 13 січня Умеров сказав, що ця угода не стане повторенням Будапештського меморандуму, адже документ передбачає конкретні цілі та конкретні дії.
  • 15 січня глава Шаппс сказав, що 2024 рік має стати “точкою перелому”, а для України – роком, коли “може вирішитись доля нації”.
  • 12 квітня Шаппс заявив, що Великобританія розглядає можливість передачі Україні прототипу лазерної зброї DragonFire, завдяки якій Сили оборони зможуть збивати російські дрони та ракети.
  • 19 квітня Великобританія виділила майже 150 млн. фунтів стерлінгів (понад $180 млн.) на зміцнення енергетичного сектору України.

Читайте також: Politico: Наступний пакет США для ЗСУ буде більше звичайного і міститиме бронетехніку

Previous post Війна в Україні: ворог накрив артою понад 120 населених пунктів – новини LB.ua
Next post Росія намагається посіяти паніку щодо наступу на Харків і може спробувати знищити місто