МЗС дало роз'яснення щодо обмежень на надання консульських послуг для чоловіків | новини України

Обмеження не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій, заявили у відомстві

Тетяна Ланчуківська Тетяна Ланчуківська

Редактор новин LIGA.net

МЗС дало роз'яснення щодо обмежень на надання консульських послуг для чоловіків
Військовий квиток (Фото: Depositphotos)

Тимчасові обмеження щодо прийняття нових заяв на надання консульських послуг для українців за кордоном пов'язані з необхідністю приведення підзаконних нормативних актів у відповідність до вимог закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня. Про це повідомило Міністерство закордонних справ.

За інформацією відомства, з 23 квітня припинено прийом нових заяв на вчинення консульських дій для чоловіків мобілізаційного віку (за винятком заяв щодо оформлення посвідчень на повернення в Україну). Це обумовлено необхідністю вирішення питань військового обліку українців, які перебувають за кордоном, та вирішення технічних питань, що виникли під час імплементації норм та положень цього закону.

У МЗС зазначили, що заяви, подані до зазначеної дати, будуть розглянуті та опрацьовані консульськими установами у повному обсязі. Обмеження запровадили 23 квітня, оскільки термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності законом, тобто до 18 травня.

Також, за даними відомства, якщо чоловік мобілізаційного віку за кордоном оновив свої дані у територіальному центрі комплектування, він зможе отримати доступ до консульських послуг. Проте механізм оновлення та перевірки військово-облікових даних для чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном, поки що не визначено.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що обмеження не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій. При попаданні будь-якого українця у надзвичайну ситуацію за кордоном (ДТП, затримання, стихійні лиха) співробітники консульської служби нададуть необхідну допомогу.

  • 22 квітня Дзеркало тижня повідомило, що перший заступник глави МЗС Андрій Сибіга направив листа керівникам українських дипломатичних установ, в якому їм наказували тимчасово призупинити всі консульські дії щодо громадян України призовного віку.
  • Згідно з текстом листа, який видання отримало у своє розпорядження, призовники зможуть лише оформлювати посвідчення особи для повернення в Україну. Наказ діятиме до того, як МЗС надасть додаткові роз'яснення “щодо порядку застосування положень” закону про мобілізацію.

Читайте також: Чимало українських консульств призупинили послуги для призовників. Куліба: Це буде чесно

Previous post ???????? Заступниця Генпрокурора Вікторія Літвінова про три роки роботи Спеціалізов…
Next post Ахметов, Пінчук і Порошенко очолили список найбільших донаторів України