США у наступному пакеті допомоги можуть передати Україні ракети ATACMS великої дальності – CNN | новини України

Напередодні Володимир Зеленський заявив, що Україна та США досягли домовленостей щодо надання ATACMS.

Тетяна Ланчуківська Тетяна Ланчуківська

Редактор новин LIGA.net

США у наступному пакеті допомоги можуть передати Україні ракети ATACMS великої дальності – CNN
Пуск ракети ATACMS (Фото: US Army)

У наступному пакеті американської військової допомоги Україні можуть бути далекобійні ракети ATACMS. Про це повідомив канал CNN із посиланням на трьох неназваних співрозмовників у керівництві США.

Про пакет військової допомоги буде оголошено, як тільки законопроект на $61 млрд схвалить Сенат і підпише президент США Джо Байден.

За даними співрозмовників CNN, Вашингтон у рамках нового пакету допомоги, ймовірно, вперше надасть Україні ATACMS великої дальності чи армійських тактичних ракетних систем.

У матеріалі йдеться про те, що минулої осені США вперше відправили в Україну варіант ракетної системи ATACMS з радіусом дії близько 160 км. При цьому версія більшої дальності може вражати цілі з відривом понад 300 км.

22 квітня президент Володимир Зеленський сказав у вечірньому відеозверненні, що Україна та США остаточно досягли домовленостей щодо надання далекобійних ракет ATACMS.

“А сьогоднішній результат – у домовленостях про ATACMS для України всі точки розставлені. Дякую, пане президент! Дякую, Конгресу! Дякую, Америка!”, – сказав Зеленський, не розкривши деталей.

ДОВІДКА

ATACMS – американські балістичні ракети наземного базування. Вони можуть нести як окремі боєголовки, і касетні заряди. Запуск провадиться з установок HIMARS або високомобільних артилерійських ракетних систем. У жовтні 2023 року стало відомо, що Україна отримала від США найстарішу та базову версію ATACMS із касетною бойовою частиною, яка б'є максимум на 165 км. Інші модифікації з унітарною боєголовкою мають дальність до 300 км., а експериментальний варіант ракети PRISM – до 500 км.

  • 17 квітня у Білому домі заявили, що Байден обіцяє “негайно” підписати закон, як тільки проект схвалять законодавці.
  • 20 квітня Палата представників США 311 голосами схвалила допомогу Україні.
  • 21 квітня глава комітету з розвідки Сенату США сказав, що Америка може розпочати відправку Україні військової техніки, зокрема, далекобійних ракет ATACMS, до кінця тижня.
  • 22 квітня Politico писало, що адміністрація Байдена готує пакет військової допомоги для України, який міститиме бронетехніку, на додаток до артилерії та протиповітряної оборони.
  • 23 квітня Reuters повідомило, що США готують новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд.

Читайте також: Більшість зброї, яку США передадуть Україні, вже на складах у Європі – CNN

Previous post Дмитро Кулеба пояснив, чому МЗС припинило надання консульських послуг чоловікам
Next post Бізнес закликає уряд застосовувати санкції в сфері надрокористування без шкоди для економіки України