Генсек НАТО: Альянс не планує розміщувати ядерну зброю у країнах-союзниках | новини України

Генсек НАТО: Альянс не планує розміщувати ядерну зброю в країнах-союзниках
Єнс Столтенберг (Фото: EPA)

Наразі НАТО не має планів щодо розширення кількості країн-союзників з ядерною зброєю. Про це під час спільного брифінгу з прем'єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком у Польщі повідомив генеральний секретар Альянсу Йєнс Столтенберг, цитує видання The Guardian.

Відповідаючи на запитання, чи ведуться в Альянсі переговори щодо розширення спільного використання ядерної зброї, Столтенберг сказав, що “цього не планується”.

22 квітня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава готова розмістити на своїй території ядерну зброю в рамках програми НАТО Nuclear Sharing. За його словами, це питання вже якийсь час – тема польсько-американських переговорів.

ДОВІДКА

Nuclear Sharing – це програма ядерного стримування НАТО. Вона дозволяє надавати ядерні боєголовки країнам-членам Альянсу, які не мають власної ядерної зброї. З листопада 2009 року в рамках програми ядерна зброя США розміщена у Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах та Туреччині.

  • 25 березня 2023 року диктатор Путін заявив про намір розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі – нібито у відповідь на плани Британії поставити Україні боєприпаси зі збідненим ураном.
  • 18 жовтня нелегітимна Держдума РФ відкликала ратифікацію договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.
  • США переосмислюють ядерний потенціал і готуються стримувати конфлікти в Європі та Азії, і все це через Китай та Росію. Детальніше – у матеріалі ЛІГА.net.
  • 3 квітня 2024 року Блінкен заявив, що Байден хоче уникнути війни з Росією, але застосування ядерної зброї буде “повною зміною”.

Читайте також: Маск заявив, що вступ України до НАТО призведе до “ядерного апокаліпсису” – фото

Previous post СБУ повідомила про підозру російським гауляйтерам Запорізької АЕС
Next post Range Rover Electric 2024 – як він виглядає, фото