США передали Україні понад 100 ракет ATACMS великої дальності – NYT новини України

Напередодні Салліван підтвердив, що Україна отримала від США ракети ATACMS

Тетяна Ланчуківська Тетяна Ланчуківська

Редактор новин LIGA.net

США передали Україні понад 100 ракет ATACMS великої дальності – NYT
ATACMS (Фото: Національна гвардія армії Арізони)

У лютому президент США Джо Байден таємно ухвалив рішення про надання Україні понад 100 ракет більшого радіусу дії ATACMS. Про це повідомило видання The New York Times із посиланням на неназваного американського чиновника.

Співрозмовник The New York Times повідомив, що у лютому Байден схвалив рішення відправити Києву понад 100 ракет ATACMS великої дальності, а також партію касетних боєприпасів різних типів. Вони були частиною пакету допомоги вартістю $300 млн, про який було оголошено у березні.

У матеріалі йдеться про те, що Білий дім приховував відправку ракет Україні, щоб цим не скористалися росіяни. Якби в Кремлі дізналися, що ракети вже в дорозі, то наказали б вивести із зони їхньої дії свої ключові склади та штаби.

Співрозмовник видання зазначив, що Україна використала ці ракети для удару по російських військах у тимчасово окупованому місті Бердянськ.

24 квітня радник американського президента з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що ATACMS увійшли до пакету допомоги, який Байден схвалив 12 березня. Він зазначив, що США й надалі продовжуватимуть постачати Україні далекобійні ракети.

Однак Салліван не уточнив, скільки саме ATACMS було надано Україні.

  • 12 березня Politico повідомляло, що адміністрація Байдена може оголосити про постачання Україні “певної кількості” ракет ATACMS, здатних бити на 160 км.
  • У той же день США оголосили військову допомогу Україні на $300 млн. У пакет увійшли артилерійські снаряди та боєприпаси HIMARS. Про постачання ATACMS офіційно не повідомлялося.
  • 24 квітня видання Politico повідомило, що у березні США таємно відправили в Україну ракети ATACMS великої дальності. Голос Америки, посилаючись на неназваного високопосадовця зі США, повідомив, що Україна використала ATACMS у ніч проти 24 квітня.

Зеленський: У домовленостях про ATACMS для України всі точки розставлені

Previous post Головне за ніч та ранок четверга, 25 квітня: 104 боєзіткнення, атака на Черкащину, ДРГ на Сумщині
Next post Лукашенко назвав війну в Україні головним ризиком для національної безпеки Білорусі