Литва не відкидає, що допоможе Україні повернути чоловіків призовного віку | новини України

Глава Міноборони Литви зазначив, що в його країні слідкуватимуть за тим, які рішення з цього приводу ухвалить Польща.

Влада Дубік Влада Дубік

Редактор новин LIGA.net

Литва не виключає, що допоможе Україні повернути чоловіків призовного віку
Лаурінас Кащюнас (Фото: CLEMENS BILAN/EPA)

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас вважає, що “необхідно думати” про те, як допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це він сказав журналістам у литовському Сеймі, повідомляє естонська медіакомпанія Delfi.

Глава Міноборони Литви зазначив, що його країна поки що не розглядає конкретних заходів, щоб допомогти Україні повернути чоловіків назад до держави. У Литві стежитимуть за тим, які рішення з цього приводу ухвалить Польща.

“Ніхто, звичайно, не їх збиратиме і відвозитиме в Україну – цього не буде. Але [можно ограничить этих лиц] у соціальних виплатах, дозволах на роботу, документах – це варіанти, як я чую і від польської сторони. Тому почекаємо та подивимося, який варіант вони запропонують – можливо, він підійде і для Литви”, – сказав глава литовський міністр.

На його думку, цей напрямок правильний, проте зараз важко сказати, які заходи вживатимуть у країні. Він вважає, що про це треба буде говорити “конкретно”.

Точну кількість українців призовного віку в Литві поки що визначити складно, додав глава Міноборони Литви.

  • Із 23 квітня українським чоловікам за кордоном призупинили надання консульських послуг. Кулеба заявив, що це було зроблено за його дорученням і перебування чоловіків за кордоном не звільняє від обов'язків перед Батьківщиною.
  • Згодом у МЗС повідомили, що консульські послуги для українців за кордоном тимчасово обмежили, щоб погодити документацію із новим законом про мобілізацію.
  • 24 квітня Кабмін заборонив пересилання закордонного паспорта та паспорта громадянина України за межі держави для чоловіків віком від 18 до 60 років.
  • У МЗС уточнили, що ухвала стосується лише документів, що оформлюються Державною міграційною службою, зокрема, держпідприємством “Документ”.
  • Згодом глава Міноборони Польщі заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути до країни чоловіків, які підлягають мобілізації.

Читайте також: Окрім дітей віком до 12 років: у Варшаві перестали видавати документи українцям. У МЗС прокоментували

Previous post На Дніпропетровщині суддя попався на хабарі – новини LB.ua
Next post Андрій Лунін хоче отримувати в мадридському Реалі однакову зарплату з Тібо Куртуа