“Це надзвичайні заходи”. Нардеп Мережко пояснив, чому МЗС обмежило консульські послуги | новини України

Нардеп зазначив, що доки закон про мобілізацію не набув чинності, можуть виникати кризові ситуації, зокрема в оновленні документів за кордоном.

Влада Дубік Влада Дубік

Редактор новин LIGA.net

Aся Прокаєва Aся Прокаєва

Кореспондент LIGA.net

"Це надзвичайні заходи".  Нардеп Мережко пояснив, чому МЗС обмежило консульські послуги
Олександр Мережко (Фото: Пресслужба Слуги народу)

Рішення Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом. Наразі необхідно, щоб громадяни виконували свій конституційний обов'язок із захисту батьківщини, і це має забезпечувати, зокрема, й МЗС. Про це ЛІГА.net заявив нардеп від Слуги народу, голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко.

Як зазначив нардеп, рішення МЗС є тимчасовим кроком, щоб узгодити документацію з новим законом про мобілізацію та налагодити нові механізми роботи.

Поки закон про мобілізацію набуде чинності, можуть виникати кризові ситуації, тому що люди можуть масово звертатися до закордонних представництв, аби оновити документи, зазначив Мережко.

“Вони можуть бігти до консульських установ і, поки закон не набув чинності, вимагати документи. Тому ухвалили таке тимчасове рішення. Але це – надзвичайний захід. Можливо, не найкращий варіант, але він має певну логіку”, – сказав він.

Мережко пояснив, що така ситуація, як у Варшаві, коли українцям перестали видавати документи, окрім дітей віком до 12 років, це технічні питання, і треба почекати, доки система консульських послуг відновиться.

“Великий наплив людей і треба подумати механізм, як із цим працювати. На рівні країни – різне навантаження. Зараз це тимчасовий ажіотаж. Це тимчасовий переоблік, щоб потім нормально функціонувати”, – пояснив нардеп.

Він вважає, що рішення про консульські послуги не вплине на тимчасово переміщених осіб, зокрема тих, хто законно перебуває в країні.

“Питання може бути у тих людей, які намагаються змінити правила отримати необхідні документи. Тут йдеться про чоловіків призовного віку”, – сказав Мережко.

МЗС має забезпечувати необхідність виконання громадянами свого конституційного обов'язку щодо захисту батьківщини, заявив він.

“Бо люди на фронті ризикують життям, і вони бачать, що хтось порушив закон і поїхав без правових підстав, то не виглядає справедливо. А держава має забезпечити його [справедливость]”, – додав нардеп.

  • Із 23 квітня українським чоловікам за кордоном призупинили надання консульських послуг. Кулеба заявив, що це було зроблено за його дорученням і перебування чоловіків за кордоном не звільняє від обов'язків перед Батьківщиною.
  • Згодом у МЗС повідомили, що консульські послуги для українців за кордоном тимчасово обмежили, щоб узгодити документацію з новим законом про мобілізацію.
  • 24 квітня було оприлюднено постанову уряду, згідно з якою забороняється пересилання паспортів за межі України для чоловіків віком від 18 до 60 років. У МЗС заявили, що це стосується лише документів, що оформлюються ДМС, зокрема, державним підприємством “Документ”.
  • Експосол Пристайко заявив, що сумнівається в ефективності рішення МЗС щодо консульських послуг, зазначивши, що воно врешті-решт буде модернізоване або скасоване.

Читайте також: “Потяг, стій! Раз-два”. За кордоном припинили видавати документи українцям. Що далі

Previous post Уют чи затишок — як правильно говорити українською, приклади у реченні
Next post У США сказали, коли відправлять допомогу Києву