Столтенберг: Китай має припинити підтримку Росії, якщо хоче зближення із Заходом | новини України

Генсек НАТО зазначив, що допомога Пекіна є життєво важливою для військових зусиль Москви.

Тетяна Ланчуківська Тетяна Ланчуківська

Редактор новин LIGA.net

Столтенберг: Китай має припинити підтримку Росії, якщо хоче зближення із Заходом
Єнс Столтенберг (Фото: прес-служба НАТО)

Китай має припинити підтримувати війну Росії в Україні, якщо хоче покращити відносини із країнами Заходу. Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, цитує видання Reuters.

За його словами, допомога Пекіна є життєво важливою для військових зусиль Москви, оскільки вона підтримує російську військову економіку, обмінюючись передовими технологіями, такими як напівпровідники.

Столтенберг зазначив, що минулого року Росія імпортувала з Китаю 90% своєї мікроелектроніки, яка використовується для виробництва ракет, танків та літаків.

“Китай також працює над тим, щоб забезпечити РФ покращеними супутниковими можливостями та зображеннями. Пекін каже, що хоче добрих відносин із Заходом. Водночас продовжує розпалювати найбільший збройний конфлікт у Європі з часів Другої світової війни”, – наголосив генсек НАТО.

Столтенберг закликав Захід уникнути залежності від КНР, подібної до тієї, що була раніше з Росією.

“У минулому ми припустилися помилки, ставши залежними від російських нафти і газу. Ми не повинні повторювати цю помилку з Китаєм. Залежність від його грошей, його сировини, його технологій робить нас уразливими”, – резюмував генсек Альянсу.

За даними Reuters, товарообіг між Китаєм і РФ 2023 року досяг рекордних $240 млрд, що на 26,3% більше, ніж 2022-го. Експорт Китаю до Росії зріс на 46,9%, а імпорт із Росії – на 13%.

  • 8 квітня 2024 року представник МЗС Китаю сказала, що її країна “не шукала і не шукає” вигоди від війни в Україні, і закликала не шкодити китайсько-російським відносинам.
  • 10 квітня США попередили, що вважають Китай відповідальним, якщо Росії вдасться досягти успіхів в Україні на тлі поглиблення співпраці Москви і Пекіна.
  • У Китаї відреагували на слова про відповідальність Пекіна за успіхи РФ в Україні, заявивши, що КНР не сприйматиме “критику чи тиск” через свої зв'язки з Москвою.
  • 25 квітня посол США при НАТО Сміт заявила, що Китай обрав бік і не претендує на нейтралітет у війні проти України.

Читайте також: Блінкен розпочав триденний візит до Китаю. Перша зупинка – Шанхай

Previous post 793 доба війни. Ранкове зведення Генштабу
Next post Дрони від компанії DJI – В США хочуть заборонити DJI продавати свою продукцію