Шпигуни в Європі: який вплив кремля на майбутні вибори в ЄС

Європарламент закликає ЄС запровадити санкції проти екснардепа зрадника Віктора Медведчука. Йому закидають, зокрема, поширення російського впливу в Європі. Сьогодні європарламентарі ухвалили резолюцію, в якій називають росію головним джерелом дезінформації в ЄС та звинувачують у спробі вплинути на прийдешні європейські вибори, зокрема через підкуп деяких депутатів. Про кого йдеться та які прояви російського впливу побачив Європарламент? Розповість Ірина Іванова.

Резолюцію про російське втручання в роботу Європарламенту та вплив кремля на майбутні вибори в ЄС – депутати ухвалили на останній пленарній сесії цього скликання. Менш як за півтора місяця до наступних виборів. 429 голосів “ЗА”.

У резолюції десятки випадків, які викликають підозру й можуть свідчити про спроби росії вплинути на європейську політику: від передавання даних мобільних телефонів політиків – до хабарництва. Особливу увагу депутати звертають на розслідування, яке почала чеська влада проти мережі російського впливу “Voice of Europe” – “Голос Європи”. За інформацією місцевих спецслужб, ця організація намагалася просувати антиєвропейські та антиукраїнські меседжі, її агенти контактували з депутатами Європарламенту і платили їм! Аналогічне розслідування почала і влада Бельгії.

Александр де Кроо, премʼєр-міністр Бельгії:

Бельгійські розвідслужби підтвердили існування проросійських мереж впливу з активною діяльністю у кількох європейських країнах, а також тут, у Бельгії. За даними відомств, цілі москви – чіткі. Мета в тому, щоб сприяти вибору більш проросійських кандидатів у Європейський парламент та посилити певні проросійські наративи у цій інституції. Завдання чітке – ослабити європейську підтримку України, що буде вигідним для росії на полі бою.

Депутатів хвилює допит провідного представника правопопулістської партії “Альтернатива для Німеччини”, депутата Європарламенту Максиміліана Кра, – йдеться у резолюції. Федеральне бюро розслідувань США підозрює його в одержанні кремлівських грошей. Кра – номер один у списку своєї партії на прийдешніх виборах до Європарламенту. Прокуратура Дрездена почала проти нього попереднє розслідування за підозрою у співпраці з москвою та Пекіном. А цього тижня поліція Саксонії заарештували помічника Кра – за звинуваченням у шпигунстві на користь Китаю. Попри розслідування, депутат не має наміру знімати свою кандидатуру на виборах.

Максиміліан Кра, депутат Європарламенту від Німеччини:

Тепер, коли ордер на арешт підтверджено, я звільню цього працівника. Я дуже зацікавлений у тому, щоб прояснити ситуацію, і намагатимусь зʼясувати, в чому саме полягають звинувачення. Але якщо ви вважаєте, що це кінець моєї виборчої компанії на чолі партії, то я мушу вас розчарувати. Я є і буду головним кандидатом. Зараз важливо переорієнтуватися на європейську політику і відійти від цього неприємного питання.

Євродепутати закликають рішуче протидіяти зовнішньому впливу в Європі. А партію “Альтернатива для Німеччини” – розкрити свої фінансові звʼязки з кремлем: публічно назвати мету та суми, які ця політсила отримувала від росії.

Ірина Іванова, кореспондентка:

]Ще одне звернення Європарламенту до всіх країн Євросоюзу – взяти приклад з Чехії. І ввести санкції проти Віктора Медведчука та пропагандиста Артема Марчевського, а також компанії “Voice of Europe”. За інформацією тамтешньої влади, Медведчук керує з росії операцією щодо поширення російського впливу на території Чехії. Обом фігурантам заборонено в’їзд та будь-які фінансові операції в цій країні. До того ж Європарламент просить внести до нового, 14-го пакету санкцій, підконтрольні кремлю мас-медіа, які поширюють дезінформацію на території ЄС.

Previous post Яке завтра, 27 квітня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити
Next post У Генштабі ЗСУ оновили дані про втрати військ РФ: майже 464 тисячі