Taurus для України: у США сподіваюся змінити думки Шольця щодо постачання ракет – DW | новини України

24 квітня німецький канцлер Шольц повторив, що виступає проти надання ракет Taurus

Уляна Кричковська Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Taurus для України: у США сподіваюся змінити думки Шольця про постачання ракет – DW
Олаф Шольц (Фото: EPA)

У США заявили, що таємно доставили в Україну ракети великої дальності ATACMS – це повернуло до дебатів щодо надання крилатих ракет Taurus, проти чого продовжує виступати канцлер Німеччини Олаф Шольц. Представник оборони США заявив журналістам DW, що рішення Америки щодо ATACMS може бути фактором, щоб переконати Німеччину змінити свою думку.

Представник оборони США, який говорив на основі анонімності, сказав журналістам, що постачання Taurus безпосередньо залежить від Німеччини, але, враховуючи рішення США про постачання ATACMS та подібні рішення в Лондоні та Парижі щодо забезпечення крилатих ракет великої дальності, “ми, звичайно, сподіваємось, що це може бути фактором”, щоб переконати Німеччину змінити свою думку.

Видання наголосило, що позиція канцлера викликала різку критику з боку консервативного опозиційного блоку. Інші члени його правлячої коаліції, а саме Зелені та неоліберальна Вільна демократична партія (FDP), також виступають за відправку зброї.

Журналісти зазначили, що заступник голови у парламенті Німеччини з питань закордонних справ та оборони Йохан Вадефуль заявив, що його партія місяцями проводила кампанію за постачання Taurus в Україну, але досі не змогла переконати Шольца.

“Настав час відправити Taurus, тому що вони схожі на системи ATACMS, надіслані зі США, і вони дуже потрібні в Україні. Вони мають трохи більший радіус дії, ніж американські системи, і вони здатні досягати своїх цілей у дуже витончений спосіб”, – сказав Вадефуль DW і додав, що ракети Taurus можуть змінити ситуацію на полі бою.

24 квітня радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що у лютому Байден наказав надати Україні “значну кількість” ракет ATACMS. Вони увійшли до пакету допомоги, схваленого 12 березня.

  • Канцлер Німеччини разом із більшістю німецьких законодавців неодноразово відмовлялися надіслати Україні систему озброєння далекого радіусу дії Taurus, стверджуючи, що це призведе до прямого конфлікту Німеччини з Росією.
  • 24 квітня на прес-конференції разом із прем'єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком Шольц повторив, що виступає проти надання ракет Taurus.

Читайте також: Зеленський: Шольц сказав – відсутність поставок Taurus пов'язана з ядерними загрозами Путіна

Previous post Європа має швидко працювати на свою оборону, вважає Макрон
Next post США в ОБСЄ: Росія діє в Україні за “сирійською тактикою”