Іспанія направить Україні партію ракет для ЗРК “Петріот”

Іспанія у відповідь на тиск з боку Євросоюзу та союзників по НАТО вирішила відправити Україні партію ракет для зенітно-ракетних комплексів “Петріот” – для посилення української протиповітряної оборони. Про це йдеться у публікації у п'ятницю газети El Pais.

На тлі посилення російських повітряних атак на Україну до урядів європейських країн звернулися із закликом направити Києву більше систем захисту. Насамперед, це стосувалося країн, які мають такі системи у своїх арсеналах, зокрема, до Іспанії та Греції.

Як пише іспанська газета El Pais з посиланням на урядові джерела, йдеться про постачання Києву обмеженої кількості ракет, з урахуванням того, що вартість кожної становить понад 1 мільйон євро.

Загалом іспанські збройні сили мають близько 50 таких ракет і три самі ЗРК “Петріот”, куплені у Німеччини в 2004 і 2014 роках. Один із них стоїть у Туреччині на кордоні із Сирією, а два інших – в іспанській провінції Валенсія. Міноборони Іспанії загалом категорично відмовилося постачати Україні самі ЗРК “Петріот”, нагадавши, що вони є єдиним ефективним засобом відбиття ракетних атак. Також відомство вказало на те, що іспанські збройні сили недостатньо укомплектовані.

Крім цього, Мадрид готує зараз новий пакет військової допомоги Києву, який має надійти до кінця червня. До нього входять, зокрема 10 з 19 іспанських танків Leopard 2 A4, які поки що все ще ремонтують на іспанських військових базах.

Previous post Микола Сольський: за міністра внесли 75 млн застави – новини ЛБ
Next post Пенсія в Україні для осіб, у яких є додатковий прибуток – чи зміниться її розмір