Зустріч Блінкена та Сі Цзіньпіна. США пригрозили Китаю новими санкціями через допомогу РФ | новини України

Держсекретар наголосив, що Вашингтон готовий вживати додаткових заходів щодо співпраці Китаю та Росії.

Уляна Кричковська Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Зустріч Блінкена та Сі Цзіньпіна.  США пригрозили Китаю новими санкціями через допомогу РФ
Ентоні Блінкен та Сі Цзіньпін (Фото: EPA)

Державний секретар США Ентоні Блінкен закликав Китай утриматися від співпраці з Росією та допомоги їй у війні проти України. Вашингтон може посилити санкції проти Пекіна. Про це Блінкен заявив під час зустрічі з китайським лідером Сі Цзіньпіном, його слова цитує NBC News.

“Росії було б важко підтримувати своє вторгнення в Україну без підтримки Китаю”, – наголосив держсекретар США.

Блінкен припустився можливості розширення санкцій США проти Китаю за допомогу Росії.

“У випадку зі США ми вже ввели санкції проти понад сотні китайських організацій, експортного контролю тощо. І ми повністю готові діяти, вживати додаткових заходів, і я дуже чітко заявив про це на своїх сьогоднішніх зустрічах”, – сказав він.

Раніше журналісти FT з посиланням на обізнаних співрозмовників писали, що під час зустрічі Блінкен передасть Ван І послання: сприяння військово-промисловому комплексу Росії матиме наслідки у вигляді каральних заходів.

Під час зустрічі 26 квітня глава китайського МЗС наголосив, що у відносинах між країнами наростають проблеми. Блінкен, у свою чергу, наголосив на важливості діалогу, назвавши двосторонні відносини “найпослідовнішими у світі”.

  • 8 квітня 2024 року представник МЗС Китаю сказала, що її країна “не шукала і не шукає” вигоди від війни в Україні, і закликала не шкодити китайсько-російським відносинам.
  • 10 квітня США попередили, що вважають Китай відповідальним, якщо Росії вдасться досягти успіхів в Україні на тлі поглиблення співпраці Москви і Пекіна.
  • У Китаї відреагували на слова про відповідальність Пекіна за успіхи РФ в Україні, заявивши, що КНР не сприйматиме “критику чи тиск” через свої зв'язки з Москвою.

Читайте також: Блінкен: Китай для Росії є найбільшим постачальником компонентів до зброї

Previous post Франція та Німеччина продовжують розробку нового танка “наступного покоління”
Next post Володимир Путін привітав Металург із перемогою у Кубку Гагаріна — реакція мережі