Не кожен цирк може отримати броню для працівників: LIGA.net дізналася про критерії | новини України

На початку квітня стало відомо, що низка українських цирків набула статусу критично важливих підприємств для економіки.

Тетяна Ланчуківська Тетяна Ланчуківська

Редактор новин LIGA.net

Не кожен цирк може отримати броню для працівників: LIGA.net дізналася про критерії
Цирк (Ілюстративне фото: EPA)

Для набуття закладом культури статусу критично важливого для функціонування економіки та отримання права на бронювання частини працівників від мобілізації необхідно відповідати критеріям, затвердженим постановою Кабміну від 27 січня 2023 року №76 та наказом Міністерства культури та інформаційної політики від 10 березня 2023 року №106. Про це йдеться у відповіді МКІП на запит ЛІГА.net.

Цирки, що належать до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики, визначені критично важливими за такими критеріями:

→ організації чи установі надано статус національної;

→ за організацією закріплено державне майно на праві господарського відання чи оперативного управління;

→ організація здійснює діяльність у сфері культури та протягом попереднього календарного року реалізували не менше ніж 500 циркових вистав у не менш ніж 10 областях України, та/або має у штаті понад 100 артистів та/або має не менше 50 циркових номерів різних жанрів;

→ організація не має заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування;

→ розмір середньої заробітної плати працівників організації за останній квартал становить не менше розміру середньої зарплати у регіоні на IV квартал 2021 року.

Дані про кількість заброньованих працівників цирків у міністерстві відмовилися надавати, обґрунтовуючи тим, що вони належать до публічної інформації з обмеженим доступом.

  • 8 квітня стало відомо, що Міністерство культури вирішило забронювати від мобілізації діячів культури та медіа, зокрема, додавши до списку підприємств, які вважаються критично важливими для забезпечення життєдіяльності населення під час мобілізації, “Пересувний цирк України”.
  • 9 квітня глава Мінкульту назвав хейт навколо теми бронювання працівників сфери культури та медіа неповагою до людей цієї сфери та “примітивною оцінкою їхнього суспільного значення”.
  • Карандєєв розповів, що підприємства та організації, які бажають забронювати своїх працівників від мобілізації, подають відповідні заявки Міністерству культури, воно перенаправляє їх до Генерального штабу ЗСУ, а остаточний висновок дає Міністерство економіки.

Читайте також: Виробник приправ та ресторан: Bihus.Info розкрив, хто потрапив під бронь від мобілізації

Previous post В Ірпені активісти заклеїли місто листівками з вимогою притягнути Пікулика до відповідальності
Next post Усик Ф’юрі — Джордан Томпсон дав прогноз на бій 18 травня