Держсекретар США провів у Пекіні зустріч із головою КНР

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Китаю зустрівся в п'ятницю з керівником країни Сі Цзіньпіном і низкою високопосадовців, наголосивши на важливості “відповідального підходу” до вирішення двосторонніх розбіжностей, передає Associated Press.

Агентство зазначає, що контактів між США та Китаєм останніми місяцями побільшало, але розбіжності при цьому посилилися. За словами Блінкена, у розмові з Сі він висловив стурбованість щодо підтримки Китаєм Росії, яка веде війну проти України. Зокрема, Блінкен вказав на постачання Москві Пекіном матеріалів, включаючи верстати та мікроелектроніку, які російська влада може використати для зміцнення своїх військових можливостей.

“Росії буде складно продовжувати наступ на Україну без підтримки Китаю”, – наголосив Блінкен у бесіді з журналістами після зустрічі з Сі.

На переговорах у Пекіні глава зовнішньополітичного відомства США згадав також проблему Тайваню, військову активність КНР у Південно-Китайському морі та ситуацію з правами людини. Одночасно Ентоні Блінкен дав позитивну оцінку за деякими пунктами двостороннього співробітництва, включаючи військовий зв'язок, зусилля боротьби з наркотиками, а також у сфері штучного інтелекту, повідомляє AP.

  • Перед візитом Блінкена газета Financial Times з посиланням на джерела писала, що держсекретар під час поїздки до Китаю попередить Пекін про жорсткі санкції, якщо КНР не відмовиться від постачання Росії військових технологій.
  • Російський президент Володимир Путін у четвер на цьому тижні заявив, що у травні планується його візит до КНР.
  • Союзники Києва неодноразово заявляли, що Китай постачає Росії військові технології, які використовуються Москвою у війні проти України. Москва та Пекін усі звинувачення на свою адресу відкидають.
Previous post ???????? Прокурори на захисті державних інтересів: На Кіровоградщині завдяки прокура…
Next post Данило Ігнатенко потрапив у расистський скандал у матчі Ліги 2 чемпіонату Франції