Зеленський: Радіація не бачить кордонів – світ має тиснути на РФ, щоб звільнити ЗАЕС | новини України

Зеленський заявив, що Росія тримає в заручниках ЗАЕС вже 785 днів і відповідальність всього світу – чинити тиск на РФ

Уляна Кричковська Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Зеленський: Радіація не бачить кордонів – світ має тиснути на РФ, щоб звільнити ЗАЕС
Володимир Зеленський (Фото: EPA)

Президент Володимир Зеленський у річницю катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, що сталася 26 квітня 1986 року, закликав світ чинити тиск на Росію, щоб забезпечити звільнення Запорізької АЕС від окупантів.

Зеленський заявив, що Росія тримає в заручниках ЗАЕС вже 785 днів і відповідальність всього світу – чинити тиск на ворога, щоб забезпечити звільнення атомної електростанції та повернення під повний контроль України, а також захист усіх українських ядерних об'єктів від ударів Росії.

Це, за словами президента, єдиний спосіб запобігти новим радіаційним катастрофам, якими постійно загрожує присутність російських окупантів на ЗАЕС.

Він також нагадав і про окупацію РФ Чорнобильської АЕС у 2022 році, коли протягом 35 днів російські солдати грабували лабораторії, захопивши охорону, знущалися з персоналу, а також використовували станцію для проведення подальших військових операцій.

36-ті роковини Чорнобильської катастрофи, 2022 рік (Фото: EPA)
36-та річниця Чорнобильської катастрофи, 2022 рік (Фото: EPA)

Зеленський зазначив, що радіація не бачить кордонів та національних прапорів.

“Чорнобильська катастрофа продемонструвала, наскільки швидко можуть виникнути смертельні загрози. Десятки тисяч людей ціною власного здоров'я та життя пом'якшили Чорнобильську катастрофу, ліквідувавши її жахливі наслідки у 1986 році та в наступні роки”, – додав він.

Окупована Запорізька АЕС, 2023 рік (Фото: EPA)
Окупована Запорізька АЕС, 2023 (Фото: EPA)

ДОВІДКА.

Чорнобильська катастрофа. Вночі 26 квітня 1986 року під час випробувань ядерного реактора на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух. Почалася масштабна пожежа, а реактор із ядерним паливом був повністю зруйнований.

Внаслідок аварії у повітря піднялася хмара радіоактивних речовин, яка накрила значні території України, Білорусі, а також частину Росії та країн Європи. Близько 5 млн. га земель стали непридатними для сільськогосподарських робіт після аварії.

Навколо ЧАЕС було створено 30-кілометрову зону відчуження. 1986 року над будівлею 4 блоки ЧАЕС було зведено захисний “саркофаг”, а 2015 року ввели в експлуатацію нову арку “Укриття-2”.

Читайте також: Річниця Чорнобиля: Нацбанк випустив нову пам'ятну монету – фото

  • Вдень 7 квітня російські пропагандисти поширили інформацію про нібито вибух безпілотника на території ЗАЕС. Вони стверджували, що влучення дрона зафіксували поблизу їдальні, там нібито поранено працівників станції. Згодом МАГАТЕ підтвердило інформацію.
  • Представник ГУР Андрій Юсов заявив, що Україна не причетна до будь-яких провокацій на ЗАЕС, такі імітаційні удари Росії територією станції є постійною практикою російських загарбників.
  • 9 квітня ГУР повідомило, що Росія за допомогою FPV-дронів зімітувала обстріли ЗАЕС “з боку України”.
  • 14 квітня Генштаб ЗСУ з посиланням на дані розвідки повідомив, що Росія готується до проведення чергової провокації під фальшивим прапором на Запорізькій атомній електростанції.

Читайте також: Чорнобиль у масовій культурі – яку Зону відчуження бачать в іграх, кіно та серіалах

Previous post Росіяни почали видавати паспорти дітям на ТОТ — новини на LB.ua
Next post Індія продовжує купувати нафту у Росії — новини на LB.ua