Зеленський вплинув на Джонсона, окресливши термін схвалення допомоги – Politico | новини України

За даними Politico, після розмови спікер нижньої палати Конгресу доручив своєму апарату підготувати робочий законопроект до встановленого терміну

Уляна Кричковська Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Зеленський у грудні вплинув на Джонсона, окресливши термін схвалення допомоги – Politico
Майк Джонсон (Фото: ЕРА/WILL OLIVER)

На рішення спікера Палати представників США Майка Джонсона щодо схвалення військової допомоги Україні вплинула груднева зустріч із президентом Володимиром Зеленським. Про це повідомило видання Politico із посиланням на співрозмовників.

За словами співрозмовників, Зеленський під час зустрічі з Джонсоном у Вашингтоні у грудні 2023 року заявив спікеру, що Україна зможе протриматися без додаткової військової допомоги від США “до березня чи квітня 2024 року”, і наголосив, що потім не буде зброї.

Співрозмовники видання уточнили, що Джонсон сприйняв цей прогноз як термін узгодження фінансування.

За даними Politico, після розмови з Зеленським спікер нижньої палати Конгресу доручив своєму апарату підготувати робочий законопроект до встановленого терміну, щоб бути визначеним.

Підготовкою займався помічник Джонсона з національної безпеки Джон Ходжес, який є одним із найактивніших прихильників підтримки України в апараті спікера. Як написало видання, він мав прямий вплив на Джонсона, стверджуючи, що допомагаючи Києву, США зможуть протистояти Ірану, Китаю та Росії негайно і з мінімальними витратами.

  • 20 квітня Палата представників США 311 голосами ухвалила допомогу Україні.
  • 24 квітня закон про допомогу для України схвалено Сенатом США. Згодом його підписав американський голова Джо Байден.
  • У той же день Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги на $1 млрд. До цього CNN писало, що в ньому будуть ракети ATACMS. Зеленський також повідомляв, що Україна та США досягли остаточних домовленостей щодо ATACMS.
  • У рамках оголошеного під час “Рамштайну-21” пакету військової допомоги від Сполучених Штатів на $6 млрд Україна отримає обладнання для посилення протиповітряної оборони, артилерію, безпілотники та інше озброєння.

Читайте також: Зеленський про допомогу від США: Робитимемо все, щоб компенсувати півроку, що минули в дебатах.

Previous post У Катарі радники країн 27-28 квітня зустрінуться, щоб поговорити про саміт миру
Next post Американський дрон MQ-9 Reaper розбився біля Ємену