В Україні запускають проєкт з оренди соціального житла: Шуляк розповіла деталі

В Україні працює застарілий житловий кодекс: більше ніж 600 тисяч українських сімей сьогодні стоять на черзі на квартирному обліку і роками не можуть отримати житло. Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” заявила голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

“На жаль, сьогодні в Україні діє дуже застарілий житловий кодекс, який приймався ще за часів Радянського Союзу. В результаті ми бачимо, більше ніж 600 тисяч українських сімей сьогодні стоять на черзі на квартирному обліку і роками не можуть отримати житло. Ми бачимо величезну кількість сімей, які взагалі не мають можливості купити нове житло, скористатись державними програмами. Тому на сьогодні є відповідне рішення і Міністерства відновлення, і нашого профільного комітету. Ми спільно зараз проводимо публічні консультації з усіма зацікавленими сторонами, щоб напрацювати нову законодавчу рамку, яка дійсно використовується країнами ЄС, щоб запровадити механізми, аби житло стало доступним”, – зазначила Шуляк.

Вона додала: “Одним із таких механізмів є соціальне житло. Таке житло знаходиться у власності громан, муніципалітетів. В залежності від різних категорій населення, органи місцевого самоврядування можуть надавати таке житло у оренду таким сім’ям. Для того, щоб цей механізм запрацював, потрібно зробити декілька речей. Зокрема, прийняти цю законодавчу рамку у сесійній залі”.

Також Олена Шуляк розповіла про пілотний проект, який планується запровадити в Україні.

“На сьогодні вже є намагання Європейського інвестиційного банку разом із представниками європейської комісії запровадити на території України пілотний проект. Планується надавати 200 млн євро коштів, щоб побудувати органам місцевого самоврядування таке відповідне соціальне житло і почати реалізовувати цей проект. В парламенті буде ухвалюватись відповідне законодавство, а з іншого боку буде працювати такий пілотний проект”.

Previous post Головне за ніч та ранок суботи, 27 квітня: масована ракетна атака, удари по енергооб’єктах, обстріл лікарні у Харкові
Next post Спроби втручання у американські вибори та підтримка РФ. Блінкен розповів, про що говорив із Сі Цзіньпіном