Антикорупційна рада при Міноборони підбила підсумки роботи

Рік – як працює Громадська антикорупційна рада при Міністерстві оборони. Головне завдання – стежити за постачанням для військових частин. І виявляти недоброчесних виробників і нечистих на руку військових.

Що вдалося зробити за цей рік та скільки бюджетних коштів заощадити?

Курячих яєць по 17 гривень чи розкрадання мільйонів гривень на постачанні боєприпасів більше не буде – наголошують у Міноборони. Майже рік закупівлі міністерства контролює Громадська Антикорупційна Рада. І вже є результати її роботи.

Дмитро Кліменков, заступник міністра оборони України:

Це не тільки був нагляд за тим, як працювало Міністерство цей короткий час, але це були й фахові поради, головне – операційні поради. Більше, ніж на 40 мільярдів вже об’явлені були торги, десь понад 180 контрактів підписано. Зекономлено десь біля 8 з половиною мільярдів гривень – така величезна економія. Це паливно-мастильні матеріали, по яких нещодавно були проведені закупівлі. Це десь 34% зекономлених коштів. Було б непогано, щоб цей формат роботи й продовжувався. Проблем ще вистачає.

У складі Громадської антикорупційної ради 15 фахівців різних сфер. Журналісти, волонтери, громадські діячі. Вони допомагають виявити недобросовісних постачальників, протистояти відвертій корупції.

Тетяна Ніколаєнко, член Громадської антикорупційної ради:

Те, на чому я зосереджувалась, це була реформа харчування. І те, про що я писала – це постачання зброї й ті корупційні скандали, які складалися з певними компаніями. Є низка кримінальних проваджень про те, що недобросовісні начальники продовольчих частин співпрацювали з постачальниками, домовлялися, що, умовно, якщо є 3 тони ковбаси, то в частини їх привезуть тільки 2, а гроші від 1 тони ковбаси будуть розділені.

Також представники Громадської антикорупційної ради контролюють якість продуктів для наших захисників.

Геннадій Кривошея, член Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони:

Навіщо це робити? А тому, що це кошти, які сплачуються до бюджету – раз. І друге – це те, чим харчуються наші військові. Якість харчування – це важливий аргумент і важлива річ, яка має бути дотримана в будь-якому випадку. Неважливо, де знаходиться військовий – чи на сході, чи знаходиться він в центрі, чи на західній частині, чи в південній території нашої країни.

Інакше кажучи, Громадська антикорупційна рада стала своєрідним мостом між чиновниками та простими військовослужбовцями. І з часом він лише укріплюватиметься.

Дмитро Бігунець, директор з управління ризиками держпідприємства “Державний оператор тилу”:

Громадська антикорупційна рада як представники суспільства, розуміли ті процеси, які відбуваються в фсері тилового забезпечення. Мабуть, це є найбільшим досягненням, і я б сказав більше – це найбільше інституційне досягнення. Чому? Тому що побудова саме такого роду комунікацій, вона закладає надійний фундамент на майбутню співпрацю. Нам вдавалося досягти певної єдиної думки по дуже важливих питаннях, які виникали в процесі тилових закупівель.

Перший склад Ради обрали на рік. Незабаром чиновники оголосять перевибори. Наступний склад мають намір поставити вже на 2 роки.

Previous post США застосують лазерну зброю в бою проти дронів
Next post Пенсія в Україні – як подати заяву на її отримання онлайн, що для цього треба