У Польщі є “десятки тисяч” українських чоловіків, але Київ хоче перевірити – посол | новини України

Посол Зварич наголосив, що нинішні оцінки “дуже приблизні”

Оксана Житнюк Оксана Житнюк

Редактор новин LIGA.net

У Польщі перебувають "десятки тисяч" українських чоловіків, але Київ хоче перевірити – посол
Василь Зварич (Фото – facebook, ODFoundation)

У Польщі є “десятки тисяч” українських чоловіків призовного віку, проте нинішні оцінки дуже приблизні. Про це повідомив посол України в Польщі Василь Зварич у програмі “Один на один” на TVN24.

На запитання, скільки українських чоловіків призовного віку зараз у Польщі, Зварич сказав, що Україна хоче це перевірити.

“І тому у нас є новий закон про мобілізацію, який передбачає, що протягом 60 днів після набуття чинності кожною особою призовного віку має з'явитися і звірити свої дані у призовних пунктах”, – сказав він.

За словами посла, зараз оцінки “дуже приблизні”.

“За нашими оцінками, лише у Польщі є десятки тисяч людей призовного віку. Але ми будемо впевнені, коли цей закон імплементуватиметься і коли кожен зможе підтвердити свої дані у пунктах збору”, – сказав Зварич.

На запитання, чи знадобиться Україні допомога у транспортуванні тих громадян, які мають право на проживання в Польщі, посол відповів, що Київ не звертався з таким проханням до Варшави.

При цьому він наголосив, що мобілізація “не є чимось новим під час війни”.

“Війна ще триває. Справді, нам потрібні люди. Нам потрібні люди для ротації”, – сказав дипломат.

Читайте також: Скандальні обмеження для українців за кордоном. Юрист пояснила, чи потрібний паспорт

25 квітня міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш заявив, що військовозобов'язаним чоловікам з України можуть не продовжити право на перебування у Польщі. Однак наступного дня міністр внутрішніх справ Польщі Марцін Кервінський запевнив, що українців, які не мають паспортів, не будуть депортувати, їм продовжать тимчасовий захист.

  • Із 23 квітня українським чоловікам за кордоном призупинили надання консульських послуг. Кулеба заявив, що це було зроблено на його доручення, і що перебування чоловіків за кордоном не звільняє від обов'язків перед Батьківщиною.
  • Згодом у МЗС повідомили, що консульські послуги для українців за кордоном тимчасово обмежили, щоб погодити документацію із новим законом про мобілізацію.
  • 24 квітня Кабмін заборонив пересилання закордонного паспорта та паспорта громадянина України за межі держави для чоловіків віком від 18 до 60 років. У МЗС уточнили, що ухвала стосується лише документів, що оформлюються Державною міграційною службою, зокрема, держпідприємством “Документ”.

Читайте також: “Потяг, стій! Раз-два”. За кордоном припинили видавати документи українцям. Що далі

Previous post Що таке паспорт громадянина світу та як його отримати
Next post У Норвегії туриста-поляка оштрафували за близький підхід до моржа