Словаки попри позицію влади зібрали вже майже 4 млн євро на боєприпаси для ЗСУ | новини України

Словацький уряд не захотів приєднатися до чеської ініціативи, тому громадяни вирішили розпочати збір коштів на снаряди для України.

Оксана Житнюк Оксана Житнюк

Редактор новин LIGA.net

Словаки всупереч позиції влади зібрали вже майже 4 млн євро на боєприпаси для ЗСУ
Снаряди калібру 155 мм на заводі Rheinmetall (Фото – EPA)

У Словаччині зібрано вже близько 4 млн. євро на боєприпаси для України. Відповідні дані оприлюднено на сайті кампанії зі збору коштів.

Станом на вечір 27 квітня сума донатів становить понад 3,8 млн. євро від 60 819 донорів. Збір було відкрито 12 днів тому.

У заклику до донатів на снаряди для ЗСУ йдеться, що уряд Чехії нещодавно запустив глобальну ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України, але Словаччини, на жаль, немає серед понад 20 держав, що приєдналися.

“Словацький уряд і прем'єр-міністр Фіцо відмовилися приєднатися до ініціативи… Ми не миритимемося з відмовою у допомозі потерпілому від війни сусідові. Покажемо, що це вирішують не тільки вони. Ми переконані, що позиція влади не відповідає [позиции] більшості громадян», – заявили ініціатори збору.

  • Словаччина припинила державну військову допомогу Україні ще минулого року, а прем'єр-міністр Фіцо повторив заклики Москви до мирних переговорів.
  • У квітні 2024-го у Словаччині за підтримки журналістів, акторів, письменників та громадських діячів розпочали кампанію з підтримки України – створено сайт, на якому приймаються донати на снаряди.

Читайте також: Фіцо заявив, що Росія “ніколи не віддасть” Україні Крим і “не піде” з Донбасу

Previous post Головне за суботу, 27 квітня: 24 відбиті штурми на Авдіївському напрямку, вечірня атака “шахедів”
Next post В Україні перетворили літак Skyranger Nynja на БПЛА – чи вдається бити по російським об’єктам