Високопілля та Озерне. Успіхи контрнаступу ЗСУ

На засіданні Ставки верховного головнокомандувача “прозвучали добрі доповіді”, повідомив Володимир Зеленський.


Збройні сили України в рамках контрнаступу звільнили один населений пункт у Донецькій області та ще два у південних областях країни. Про це президент Володимир Зеленський повідомив у зверненні до українців. Про які саме населені пункти йдеться, Зеленський не уточнив, проте напередодні в Офісі президента підтвердили численні повідомлення про звільнення Високопілля в Херсонській області. Також є повідомлення про звільнення Озерного на Сіверському Дінці. Кореспондент.net розповідає подробиці.


 


“Прапори повертаються туди, де мають бути по праву”


Президент України Володимир Зеленський у неділю, 4 вересня, зібрав третє засідання за тиждень Ставки верховного командувача. На ньому військове командування та розвідка доповіли про ситуацію на передовій.


“Вихідних на війні немає. Тримаємо постійний зв’язок із тими, хто на фронті. Подробиці не розповідатиму, але українські прапори повертаються туди, де мають бути по праву. А окупантам на нашій землі не місце”, – заявив Зеленський.


Пізніше у вечірньому відеозверненні він повідомив, що українські військовослужбовці звільнили від російських окупантів кілька населених пунктів на півдні та сході, а на одному із напрямків просунулися вперед та зайняли певні висоти.


Зеленський зазначив, що на засіданні Ставки верховного головнокомандувача пролунали “добрі доповіді”.


“Хочу подякувати сьогодні бійцям 63-го батальйону 103-ї бригади тероборони, які забезпечили результат у Донецькій області – звільнено населений пункт. 54-а бригада на напрямі Лисичанськ-Сіверськ також зробила хороші кроки, просунулась вперед, зайняла певні висоти. 42-й окремий мотопіхотний батальйон – завдяки його героїчним діям звільнено два населені пункти на півдні нашої держави”, – сказав президент.


У відеозверненні він також заявив, що Крим після деокупації стане “одним із найкращих, комфортних місць у Європі”.


За кілька годин до відеозвернення Зеленського у мережі почали з’являтися повідомлення про звільнення селища міського типу Високопілля у Херсонській області.


Пізніше цю інформацію підтвердили голова офісу президента Андрій Єрмак, його радник Антон Тимошенко та радниця Дар’я Зарівна.


Вони опублікували фотографію встановлення українського прапора на даху селищної лікарні.


Український прапор над Високопіллям


Крім того, про деокупацію Високопілля заявив і колишній ватажок бойовиків “ДНР” Ігор Гіркін. “Це чутлива тактична невдача, – раніше противник неодноразово намагався взяти цей крайній опорний пункт ЗС РФ на далеких підступах до Кривого Рогу”, – написав Гіркін у Telegram, зазначивши, що окупанти “залишили” селище.


Однак, судячи з відеозаписів, опублікованих українськими військовослужбовцями, російські військові були саме вибиті, а ЗСУ затрофеїли озброєння.


Увага! На відео є ненормативна лексика


Після звільнення Високопілля російські окупанти активізували повітряну розвідку, повідомив 5 вересня речник оперативного командування Південь Владислав Назаров.


“Для коригування вогню окупанти активізують повітряну розвідку. Зокрема в районі Високопілля двічі за ніч було виявлено та знищено два безпілотні літальні шпигуни типу Орлан-10”, – розповів він.


За його словами, на цьому напрямку ситуація “напружена і динамічна”. “Противник веде оборонні бої, здійснює обстріли населених пунктів як уздовж лінії зіткнення, так і в наших тилових районах”, – сказав Назаров.


Він зазначив, що ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ виконують вогневі завдання щодо логістичних та управлінських об’єктів російської армії.


На цьому фоні колаборант Кирило Стремоусов, який минулого тижня розповідав про чисте небо Херсона, перебуваючи у Воронежі, повідомив в ефірі російських ЗМІ, що окупанти “взяли паузу” щодо проведення псевдореферендуму щодо входження до складу РФ.


“Ми підготувалися до голосування, ми хотіли вже провести референдум найближчим часом, але через всі ті події, які відбулися зараз, я думаю, що поки ми зробимо паузу”, – заявив він. Про те, як російські окупанти намагалися готувати квазіреферендуми, у матеріалі “Свято” скасовується.


Щодо Донецької області, то самі військові повідомляють про деокупацію селища Озерне, яке знаходиться на північному березі Сіверського Дінця. Відео з місця подій у мережу виклав один із бійців Нацгвардії.


“Ми показали Росгвардії, куди їм треба йти і за яким кораблем. Звільняємо нашу землю клаптик за клаптиком, село за селом. За нами перемога. Слава Україні!”, – заявив військовий у зверненні до українців та побратимів.


Озерне – стратегічно важливе село для ЗСУ, оскільки з нього відкривається шлях на залізничний вузол у Лимані. Деокупація села також створює плацдарм на березі Сіверського Дінця, який дає можливість українським військовим розвивати контрнаступ.


Українські військовослужбовці повідомили про деокупацію Озерного


В Інституті вивчення війни підтверджують успіхи ЗСУ на цих напрямках. У доповіді, опублікованій у ніч на 5 вересня, йдеться, що українські сили просуваються за кількома напрямками у західній частині Херсонської області та закріпилися на ділянці території за річкою Сіверський Донець у Донецькій області.


“Темп контрнаступу, ймовірно, різко змінюватиметься з кожним днем, оскільки українські сили працюють над тим, щоб позбавити росіян необхідних поставок, підірвати командування та управління [їх підрозділами] та послабити бойовий дух – навіть у той час, як наземні контрнаступальні атаки продовжуються” – пишуть аналітики ISW.


Вони також попереджають, що час від часу окупанти, можливо, також контратакуватимуть і відвойовуватимуть втрачені позиції, а також напевно піддадуть звільнені Україною населені пункти і самі війська ЗСУ “запеклому артилерійському вогню та повітряним атакам”.


Проте українські сили вже досягли досить суттєвого прогресу – навіть для того, щоб російські військові блогери почали більш реалістично коментувати ситуацію, хоча досі вони дуже близько дотримувалися хибної риторики Кремля, йдеться в доповіді.


ISW, коментуючи слова Зеленського про звільнення трьох населених пунктів, пише, що може незалежно підтвердити щонайменше дві локації: Високопілля та Озерне.


Тим часом радник глави Офісу президента Михайло Подоляк закликав жителів окупованих росіянами територій підготувати укриття, воду та резервне харчування.


“Просимо мешканців окупованих територій, включаючи півострів Крим, стежити за оголошеннями органів влади щодо дотримання рекомендацій під час заходів щодо деокупації. Зокрема, вже зараз облаштувати укриття, запастись достатньою кількістю води та зарядити павербанки”, – написав він у Twitter.


Новости от Корреспондент.net в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post В ОПЕК вирішили знизити квоти на видобуток нафти
Next post Голова Херсонської облради підтвердив деокупацію Високопілля

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *