Балаклія наша. ЗСУ готові взяти Куп’янськ

Балаклія наша та тепер українські військовослужбовці готуються відрізати російське угруповання від одного з головних логістичних пунктів.


Незабаром після деокупації Балаклії в Харківській області Збройні сили України підійшли до околиць Куп’янська – ключового вузла логістики російських окупантів та забезпечення армії РФ на родзинках. Аналітики вважають, що Україна поверне Куп’янськ під свій контроль упродовж 72 годин. Всього за три дні контрнаступу в Харківській області ЗСУ просунулися на 50 кілометрів та звільнили кілька сотень квадратних кілометрів та десятки населених пунктів. Кореспондент.net розповідає подробиці.


 


ЗСУ зайшли на околиці Куп’янська


Українські військові, швидше за все, звільнять місто Куп’янськ Харківської області протягом наступних 72 годин, йдеться у доповіді Інституту вивчення війни, опублікованій у ніч проти 9 вересня. Це, за даними ISW, серйозно погіршить, але не повністю переріже російські наземні лінії зв’язку з Ізюмом.


За кілька годин у мережі з’явилася фотографія українських військовослужбовців, які тримають прапор України на тлі стели під час в’їзду до Куп’янська.


Аналітики ISW зазначають, що успіхи України на лінії Харків – Ізюм створюють тріщини в російському інформаційному просторі та підривають довіру до російського командування до ступеня, якого не було з часів невдалої російської переправи через річку Сіверський Донець у Білогорівці Луганської області у середині травня.


 


У чому важливість Куп’янська та Ізюму


Куп’янськ є “ключовим елементом на карті”, заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк 9 вересня.


Взяття під контроль Куп’янська Харківської області має дуже важливе значення для України, оскільки Куп’янськ – це ключовий транспортний вузол. Про це заявив в інтерв’ю 24 каналу.


“Куп’янськ – це ключове стратегічне місце, через яке все харківське угруповання російських військ отримувало поповнення та резерви. Це такий ключовий транспортний вузол, який треба буде забрати і вже після цього дивитися, чи йти нам на північ чи трохи вниз на південь. У такий спосіб розрізати це угруповання російських військ та не давати їм можливості працювати в режимі постійного пересування резервів”, – розповів Подоляк.

Карта бойових дій у Харківській області


Харківський напрямок – дуже важливий для російського окупанта з погляду логістики. Тут проходять основні шляхи постачання російського контингенту з території РФ, сказав у коментарі LIGA.net військовий експерт із Центру Разумкова Олексій Мельник.


“Власне тому росіяни так активно обстрілювали Харків. Основна мета обстрілів – стримувати українські сили від ризику перерізання залізничних та автомобільних шляхів постачання”, – пояснює він.


Опанування комунікаціями, що проходять через Куп’янськ, перерізає постачання росіян в Ізюмі, ще одному важливому логістичному центрі окупантів. Після успішного контрнаступу ЗСУ фактично Ізюм перебуває в оперативному оточенні, додав експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк.


“Формально ми не опанували населений пункт, але створили такі умови, коли у противника вибір: смерть, полон чи відступ”, – каже Кевлюк.


Дії ЗСУ на Харківському напрямку Кевлюк називає дуже добрим прикладом досягнення оперативної раптовості дій. “Коли на Херсонському напрямку почалися активні дії, противник був введений в оману щодо реального задуму Генштабу ЗСУ і почав перекидати туди резерви, збираючи їх з усіх ділянок фронту”, – пояснює він.


За його словами, перебування у глибокому оперативному тилу противника сковує його маневр. У росіян обмежена кількість напрямків для подальших дій. Усі сили вогневої підтримки, логістики, пункти управління та склади поставлені перед питанням: у якому напрямку далі здійснюватиме підтримку.


“Швидше за все, вони зараз у стані відступу кудись углиб. Заздалегідь підготовленою другою лінією оборони у росіян, швидше за все, там немає”, – вважає Кевлюк.


Він упевнений, що ресурсів для контрнаступу у росіян наразі немає. “Для цього потрібно мати контрударне угруповання. А все, що було вільно під руками, опинилося у Херсоні”, – пояснює він.


Також він свідчить про несприятливі географічні умови для окупанта. Єдиний фактор, який може допомогти росіянам, – це близькість аеродромів, розташованих на території РФ, каже Кевлюк.


Деокупація Балаклії, Шевченкового та інших населених пунктів Харківщини

Президент України Володимир Зеленський офіційно підтвердив деокупацію Балаклії у Харківській області увечері 8 вересня. Він опублікував відео, на якому українські військовослужбовці стоять на даху російським прапором, а за ним встановлено прапор України.


“Пан президента, пана головнокомандувача, місто Балаклія Харківської області взято під контроль. Наказ виконано. Російські окупаційні війська відійшли. Спецпідрозділ Головного управління розвідки Kraken. Сьогодні 8 вересня, 16:00”, – каже військовий на відео.


Пізніше у вечірньому зверненні до народу Зеленський повідомив, що ЗСУ, які ведуть контрнаступ на півдні та сході країни, з початку осені звільнили десятки населених пунктів на території понад тисячу квадратних кілометрів.


“У рамках оборонних операцій, що тривають, наші герої звільнили вже десятки населених пунктів. І сьогодні цей рух продовжився, є нові результати. Всього з 1 вересня звільнено понад тисячу квадратних кілометрів нашої території. Дякую всім, хто це забезпечив!”, – сказав він.


Наступного дня ці дані підтвердив головнокомандувач Валерій Залужний. “Понад 1000 кв. км звільнено від окупанта в останні кілька днів. Нам дуже важко, але ми просуваємося вперед. Вдячні співгромадянам, які допомагають і чекають на нас”, – написав він у соцмережах.



У ранковому зведенні у п’ятницю, 9 вересня, Генштаб ЗСУ повідомив, що українські військові за три дні просунулися на Харківському напрямі майже на 50 кілометрів. Окремі підрозділи РФ, за даними розвідки, зазнали там значних втрат.


“Окупанти намагаються евакуювати поранений особовий склад та пошкоджену військову техніку в райони населених пунктів Ольховатка та Бородоярське. Особовий склад окупаційних військ у цивільному одязі вдається до дезертирства і намагається повернутися на територію Росії. Так, протягом доби, зазначено понад 15 таких випадків”, розповіли у генштабі.


Обидва названі населені пункти – Ольховатка та Бородоярське – знаходяться в Балаклійському районі Харківської області України.


Міноборони Росії мовчить із першого дня контрнаступу ЗСУ у Харківській області. У Кремлі питання на цю тему переадресовують у своє Міноборони.


6 вересня ЗСУ провели в районі Балаклії контратаку, яка, ймовірно, відкинула російські сили на лівий берег (північний бік) рік Сіверський Донець та Середня Балаклійка, повідомляв Інститут вивчення війни.


6-7 вересня українські військові щонайменше на 20 кілометрів просунулися вглиб окупованої території на північ від Ізюму у бік Куп’янська, важливого логістичного центру. Відвойовано близько 400 квадратних кілометрів, пише ISW.


Геолокаційні кадри, які аналізував ISW, показували просування української армії на північний схід уздовж траси Т2110 від Балаклії, Вербівки, Яковенкова та у напрямку Шевченкового.


8 вересня вдень Генштаб офіційно заявив: на Харківському напрямку українські сили вклинилися в глиб оборони противника на 50 кілометрів і звільнили понад 20 населених пунктів. Зокрема, Балаклію, Волохів Яр, Іванівку, Щурівку, Нову Гусарівку, Байрак, Чкаловське та Шевченкове. З останнього – пряма дорога на Куп’янськ.


 


У Росії величезні проблеми


Міністр оборони США Ллойд Остін оцінив контрнаступ ЗСУ. “Зараз ми бачимо успіх біля Херсона, ми бачимо певний успіх біля Харкова, і це дуже надихає”, – сказав Остін під час прес-конференції зі своїм чеським колегою у Празі.


Ці досягнення стануть серйозним ударом для Росії, яка, за словами західних спецслужб, зазнала величезних втрат, наголосив глава Пентагону. Вони також стануть великим поштовхом для України, яка прагне показати своїм західним шанувальникам, що може змінити факти на місцях силою і заслуговує на подальшу підтримку, сказав Остін.


Напередодні Вашингтон повідомили, що додатково виділяє Україні майже два мільярди доларів на військову допомогу. Про це докладно у матеріалі Ключовий момент настав.


Німецький військовий аналітик Німецького інституту оборонних та стратегічних досліджень Андреас Шрайбер каже, що передбачити, наскільки успіх ЗСУ у Харківській області закріпиться та продовжиться, складно, оскільки невідомо, на яку територію спрямований український контрнаступ – на південь чи на північ.


“Ми зараз бачимо, що деякі населені пункти з російськими військовими просто були залишені поза увагою і не захоплені, а мета полягає в тому, щоб просунутися якнайдалі вглиб. Це не тільки непросте тактичне, а й логістичне завдання. Іншими словами, поки що невідомо , чи достатньо в українців логістичних сил, щоб постачати необхідним солдатам уздовж нових ліній”, – сказав він DW.


За словами експерта, у населених пунктах, повз які проїхали ЗСУ, перебувають бійці Росгвардії з відносно низькою бойовою силою, які, по суті, не мають жодних можливостей активно втрутитися у ситуацію.


“За ними потрібно лише стежити і в якийсь момент у крайньому випадку взяти в полон. Я не думаю, що ці бойові одиниці здатні на самостійні військові операції і можуть перешкодити українському контрнаступу в цьому регіоні”, – каже Шрайбер.


Військовий експерт каже, що Україна справді перехопила військову ініціативу у війні з Росією. “Це не те, що визріває за кілька годин чи днів. Швидше ми бачимо, як дають результат зусилля, яке ми спостерігаємо вже більше тижня”, – зазначив він.


Росія зараз не має того, щоб вона могла серйозно протиставити українському контрнаступу, вважає Шрайбер.


“Момент українського контрнаступу був обраний абсолютно свідомо з розрахунку на те, що російські війська вже настільки виснажені, що не здатні до самостійних наступальних дій або безперервної оборони, а також не мають необхідних резервів”, – сказав експерт.


Військовий аналітик додав, що Росія зараз має величезні проблеми з поповненням кадрових резервів і з військовою підготовкою.


“Ви можете собі тільки уявити якість нашвидкуруч збитих військових частин, які були підготовлені, можливо, малоосвіченим персоналом, які зараз в екстреному порядку кидають на якусь ділянку фронту, де зараз найбільша потреба у підкріпленні”, – наголосив Шрайбер.

Previous post російський олігарх пропонує мільярд доларів Україні, сподіваючись на зняття санкцій
Next post РФ заблокувала доступ до українських полонених – ООН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *