ЄС за підсумками саміту похвалить Україну за прогрес у реформах, але навряд чи ухвалить рішення щодо швидкого вступу – Euractiv – новини на УНН

КИЇВ. 31 січня. УНН. Очікується, що ЄС похвалить Україну за її прогрес у реформах, пов’язаних із шляхом до членства у Євросоюзі, та підтвердить, що майбутнє України та її громадян перебуває у ЄС. Але думки держав-членів, як і раніше, розходяться щодо швидкості вступу. Про це повідомляє EURACTIV з посиланням на проект підсумкового комюніке саміту Україна-ЄС у його нинішньому вигляді. УНН.

Повідомляється, що згідно з проектом комюніке лідери ЄС та України мають намір підтвердити, що «майбутнє України та її громадян перебуває в Європейському Союзі» та «свою відданість підтримці подальшої європейської інтеграції України».

Цитата

«ЄС визнав значний прогрес, який Україна продемонструвала в останні місяці у досягненні цілей, що лежать в основі її статусу кандидата на членство в ЄС, вітав зусилля України щодо проведення реформ у такі скрутні часи і закликав країну продовжувати йти цим шляхом і виконувати зазначені умови в висновку Комісії щодо її заявки на членство для просування до майбутнього членства в ЄС», – йдеться у проекті комюніке у його нинішньому вигляді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба заявляв, що Україна та ЄС мають цього року розпочати передуступні переговори

Зазначається, що окрім очікуваних формулювань щодо вступу до ЄС, очікується прогрес у таких галузях, як безмитний доступ для українського експорту, доступ до зони вільної від роумінгу та включення в єдину зону платежів у євро.

«Обидві сторони також мають намір підписати меморандум про взаєморозуміння про стратегічне партнерство в галузі відновлюваних джерел енергії», – йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що для консультацій між Єврокомісією та урядом виконавча влада ЄС ще не опублікувала порядок денний, але швидше за все обговорюватимуться фінансування України та реконструкція, заявка країни на членство в ЄС та можливі нові санкції проти росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна завершує виконання рекомендацій Єврокомісії: Шмигаль назвав такі кроки для інтеграції з ЄС

Також очікується, що посли ЄС погодять остаточний варіант комюніке саміту у середу, 31 січня.

Чотири дипломати ЄС повідомили, що держави-члени за останні тижні були залучені до суперечки щодо позитивного формулювання тексту щодо перспективи членства України в ЄС.

Польща, три прибалтійські держави та Україна наполягають на формулюваннях, які б вказували Києву на те, що його подання заявки на членство може бути прискорене.

“Хоча це просто заява, слова мають значення, тому ми наполягаємо на більш обнадійливій версії тексту”, – сказав східноєвропейський дипломат ЄС.

Але, незважаючи на рішення надати Києву статусу кандидата в червні минулого року, перспектива вступу України найближчим часом залишається малоймовірною, зазначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем’єр заявляв, що Україна хоче приєднатися до ЄС протягом двох років

«Більшість великих держав-членів не прийме надто позитивних формулювань — не в останню чергу тому, що узгодженому формулюванню навряд чи виповниться місяць, тому ніхто не готовий відновити складну дискусію, яку ми щойно завершили», — сказав один із дипломатів ЄС.

За інформацією EURACTIV, кілька дипломатів ЄС заявили, що формулювання в проекті декларації стало «надто прогресивним для деяких скептичніших держав-членів, і очікується опір з боку Франції, Німеччини, Іспанії, Нідерландів, Португалії, Данії та Бельгії».

У приватних бесідах офіційні особи ЄС, які працюють над цією справою, зазначили, що Україна досягла значного прогресу в ухваленні нового закону про ЗМІ та просуванні у питанні призначень до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури країни.

У той час як Україна оголосила про реформу Конституційного Суду та процедуру призначення суддів, Венеціанська комісія, як і раніше, стурбована повноваженнями та складом консультативної групи експертів, орган, який обирає кандидатів до суду.

З цією метою у проекті декларації саміту йдеться, що «реформа Конституційного Суду та процедура відбору політично незалежних та кваліфікованих конституційних суддів залишаються життєво важливими для зміцнення стійкості України», пише видання.

Previous post Прибуток Samsung впав у 2022 році через низький попит на чіпи та смартфони – Новини України,
Next post МВФ покращив прогноз зростання світової економіки – Економіка