Рєзніков запевнив, що громадський контроль над закупками Міноборони речового майна та харчування повернуть – новини на УНН

КИЇВ. 31 січня. УНН. Громадський контроль над закупками Міноборони речового майна, паливно-мастильних матеріалів та харчування з урахуванням обмежень воєнного стану буде повернено. Міністерство підтримало відповідні рекомендації народних депутатів щодо підсумків засідань профільних парламентських комітетів. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков у Facebook. УНН.

Цитата

“Проведено дуже змістовні розмови у двох парламентських комітетах, отримано рекомендації народних депутатів. Я підтримав ініціативу депутатів знайти спосіб відкрити частину оборонних закупівель під час війни для належного контролю за публічними фінансами. Ми домовилися повернути громадський контроль над закупками речового майна, ПММ, харчування з урахуванням обмежень воєнного стану”, – повідомив міністр.

Подробиці

Як повідомив Резніков, за підсумками спільної наради Міноборони, Мінекономіки, СБУ та ГБР, що відбулася під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, вирішено створити спільну робочу групу щодо зміни системи харчування військовослужбовців.

Міністр повідомив, що вже дав відповідні доручення:

– здійснити аналіз цін та процесу їх формування;
– зменшити термін контракту з постачальниками;
– Розробити нові підходи, які включатимуть механізми прозорості та підзвітності, переходу до меню (раціонів) щодо збереження продуктового розмаїття, публікації цін тощо.

“Ми застосуємо ці інструменти для підвищення прозорості закупівель не тільки для харчування, а й для речового майна, ПММ. Зараз проводимо перевірку цін по всій номенклатурі. Я особисто контролюватиму виконання цього плану і доповідатиму громадянському суспільству про прогрес та результати”, – написав Резніков. .

Крім того, повідомив глава оборонного відомства, у міністерстві запроваджено внутрішнє правило звіряння всіх цін під час укладання контрактів з реєстром Мінекономіки та ринковими цінами.

Також на сайті Міноборони (згодом, коли буде створена така можливість – і на Prozorro) за фактом укладеного контракту будуть оприлюднені: 1) номер та дата укладання (для ідентифікації); 2) ціна за одиницю; 3) посилання на публічні технічні умови закупівлі. на сайті МО або в загальному доступі для ПММ, частково для харчування тощо).

Міністр також повідомив, що звернувся до Комітетів ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки та з питань антикорупційної політики щодо проведення спільної наради щодо механізмів змін закупівлі, підзвітності та цивільного демократичного контролю.

Також Олексій Резніков направив понад 20 запрошень різним організаціям, що спеціалізуються на антикорупційній діяльності, окремим представникам ЗМІ, які здійснюють розслідування, та експертам з оборонних реформ з пропозицією провести спільну зустріч та обговорити необхідні кроки.

“Переконаний, що спільними зусиллями ми зможемо побудувати дієвий механізм, який закладе основи для майбутньої прозорої, підзвітної та водночас надійної та захищеної системи забезпечення армії”, – резюмував міністр.

Раніше

23 січня відбулося засідання комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, де було присутнім керівництво Міноборони.

Приводом для виклику керівництва Міноборони на засідання комітету ВР стали повідомлення ЗМІ про нібито закупівлю продовольства для військових за цінами, які є значно вищими, ніж у закладах торгівлі.

Міністерство оборони восени розпочало аудит системи харчування в армії.

Олексій Резніков оприлюднив пропозицію щодо створення Тимчасової слідчої комісії для перевірки закупівель харчування для військових.

На харчування для військових у 2023 році направлено десятки мільярдів гривень, а добовий раціон кожного бійця становить 145,8 грн.

Previous post Расмуссен про війну в Україні – Росія готує новий наступ
Next post Жданов пояснив, чи потрібно жителям Краматорська евакуйовуватися — tsn.ua