Дуда – Зеленському: Коли переможете Росію і вони приповзуть на колінах, ведіть їх до Переяслава – новини України, Політика

Польський президент Анджей Дуда вважає, що було б символічно прийняти майбутню капітуляцію Росії після її поразки у загарбницькій війні проти України в Переяславі Київської області, де у січні 1654 року гетьман Богдан Хмельницький присягнув московському цареві. Як пише WProst, про це Дуда сказав свого часу українському колегі Володимиру Зеленському і згадав про це у Латвії, де зараз перебуває з робочим візитом.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

“Я кажу: Володимире, дивлячись на нашу історію, як розійшлися колись ці шляхи, благаю тебе: коли ви переможете Росію, коли росіяни приповзуть сюди на колінах підписувати світ, ведіть їх до Переяслава. Нехай вони підпишуть з вами мир там, нехай перекреслено всі ті роки радянського та російського впливу, і це ярмо з часів царату до недавнього часу, від якого ви зараз знову обороняєтеся”, – передав польський лідер суть свого звернення до президента України.

Дуда наголосив, що “глибоко вірить”, що завдяки спільній підтримці союзників та рішучості наших сусідів Україна переможе – “українці переможуть ворога, який знову виявився ненависним ворогом, на жаль”.

Читайте також: Дуда переконаний – Росія має програти в Україні, інакше обов’язково розпочне нову війну

“На жаль” я говорю тому, що ми всі хотіли б мати можливість жити з Росією, з росіянами у світі, мати можливість вільно розвиватися, торгувати, будувати своє життя та процвітання разом. На жаль, як бачите, це неможливо, тому що вони нападають, грабують, вбивають, хочуть відібрати свободу”, – наголосив він.

У Переяславі 8 (18) січня 1654 року гетьман Богдан Хмельницький під впливом обставин, насамперед війни з Річчю Посполитою та хиткістю позиції союзників, скликав Переяславську раду, де уклав “військовий союз” із Московським царством і присягнув цареві.

Читайте також: МЗС Польщі: Хочемо, щоб Україна вступила до ЄС за кілька років. Для цього потрібна перемога

Євген Пилипенко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post педіатриня розповіла, що не варто купувати дитині — Здоров’я — tsn.ua
Next post Челсі купив переможця ЧС 2022 — Спорт — tsn.ua