Без реформ у Міноборони ми не збудуємо ні потужну оборону, ні нову країну – новини України, Політика

Будь-яку ситуацію потрібно використати, щоб посилити оборону та підтримку української армії. Це означає робити висновки та пропонувати кроки для розвитку. Особливо це стосується реформування неідеальної системи Міністерства оборони України.

Нульова толерантність до корупції та прозорість – моя особиста філософія, яку я сповідував на всіх посадах публічної служби. Тому абсолютно поділяю прагнення суспільства до підзвітності використання бюджетних коштів. А також до невідворотності суворого покарання всім, хто намагається красти.

Одразу після мого призначення на посаду міністра з моєї ініціативи Держаудитслужба розпочала перевірку Міноборони. Завдання – знайти вразливості та ліквідувати їх. Адже корупційні ризики та ризики інших зловживань – уразливість для оборони.

Після критичного етапу весни 2022 року, коли вся моя увага була сконцентрована на забезпеченні постачання зброї та боєприпасів, а також на вирішенні першочергових проблем армії, влітку ми повернулися до програми реформ. Без них ми не збудуємо ні потужну оборону, ні нову країну.

Що вже зроблено

Наразі завершено цикл перетворень у сфері закупівлі озброєнь та військової техніки. Створено агентство, аналогічне NSPA, відбулися кадрові зміни у профільних структурах Міністерства та компаніях-спецекспортерах, змінено нормативну базу. Сьогодні ми бачимо результати, зокрема у контексті розвитку вітчизняного виробництва БПЛА.

Одночасно ми розпочали готувати реформу тилового забезпечення, частиною якого є харчування. Процес удосконалення у Міноборони триває безперервно.

29 червня 2022 року було ухвалено рішення здійснити позапланову перевірку забезпечення армії харчуванням силами внутрішнього аудиту Міноборони. Восени відповідні структури комплексно перевірялися і внутрішнім аудитом та державними аудиторами.

Попередні висновки аудиту було підготовлено у грудні 2022 року. Згідно з процедурою, зараз їх опрацьовує профільний закупівельний департамент, після чого я офіційно затверджу результати.

Аудит показав, що система закупівель та контролю потребує змін. Саме аудит прискорив процес реорганізації системи закупівель у тиловому забезпеченні та спричинив кадрові рішення щодо осіб, щодо чесноти яких були обґрунтовані сумніви. Ми проводимо очищення, одночасно відпираючись ворогові. Сховатися за війною корупціонерам не вдасться.

Я особисто і команда загалом зробили висновки з нещодавньої історії щодо закупівлі харчування для армії, яка спричинила громадський резонанс. Ми не були достатньо відкритими, тому не змогли пояснити результати нашої роботи, які відповідають громадському запиту. Ми не створили достатніх механізмів, які гарантують довіру. Це помилка, яка буде виправлена.

Час наступних кроків

Нагадаю із чим ми маємо справу в контексті харчування.

У 2016 році було прийнято постанову Кабінету міністрів України, яка переводила забезпечення харчування у Збройних силах України на систему продуктового каталогу. У 2020 році було видано чинну версію наказу Міністерства оборони України щодо порядку здійснення закупівель. На підставі закупівлі послуги харчування здійснювалися так, як це було до останнього часу.

Першим моїм завданням у сфері харчування ЗСУ була ліквідація монополії. Це завдання вирішено – замість одного постачальника, який був ще рік тому, у 2022 році їхня кількість зросла до п’яти, а на 2023 рік ми уклали контракти з вісьмома компаніями.

Аналіз діючої системи закупівель під час активної фази війни показав як окремі переваги, і істотні недоліки. Її слід удосконалити.

Пріоритетом для Міноборони є забезпечення безперервності та якості харчування армії. Це наш обов’язок. Але ми повинні знайти баланс із запитом бачити прозорі процеси та контролювати їх.

Саме тому вже зроблено такі кроки.

Проведено дуже змістовні розмови у двох парламентських комітетах, отримано рекомендації народних депутатів. Я підтримав ініціативу депутатів знайти спосіб відкрити частину оборонних закупівель під час війни для належного контролю за публічними фінансами.

Ми домовилися повернути громадський контроль над закупівлями речового майна, паливно-мастильних матеріалів, харчування з урахуванням обмежень воєнного стану.

Під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля проведено нараду за участю Міноборони, Міністерства економіки України, Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань. Домовилися створити спільну робочу групу, оскільки всі учасники висловили позицію щодо необхідності зміни системи живлення.

Я вже дав доручення:

– здійснити аналіз та процес їх формування;

– Зменшити термін контракту з постачальниками;

– розробити нові підходи, які включатимуть механізми прозорості та підзвітності, перехід до меню (раціонів) щодо збереження продуктового розмаїття, публікації цін тощо.

Ми застосуємо ці інструменти для підвищення прозорості закупівель не тільки для харчування, а й для речового майна, ПММ. Наразі проводимо перевірку цін по всій номенклатурі.

Я особисто контролюватиму виконання цього плану і доповідатиму громадянському суспільству про прогрес та результати.

Крім цього:

– Введено внутрішнє правило звіряння всіх цін під час укладання контрактів з реєстром Мінекономіки та ринковими цінами.

– На сайті Міноборони (згодом, коли буде створена така можливість, – і на Prozorro) ми будемо оприлюднювати за фактом укладеного контракту: 1) номер та дату укладання (для ідентифікації); 2) ціну за одиницю; 3) посилання на публічні технічні умови. закупівлі (на сайті МО або у загальному доступі для ПММ, частково для харчування тощо).

У той же час, я чекаю на допомогу міжнародних партнерів, депутатів, журналістів, інститутів громадянського суспільства, експертів у пошуку згаданого балансу.

Між оперативністю, безперервністю надання послуг чи постачання товару, безпекою та захистом інформації з одного боку – і прозорістю та підзвітністю з іншого.

Тут потрібні спільні зусилля. Адже цілі у нас спільні – захист країни та держава без корупції.

Саме тому я звернувся до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки та Комітету з антикорупційної політики щодо проведення спільної наради щодо механізмів змін закупівлі, підзвітності та цивільного демократичного контролю.

Крім того, підписав понад 20 запрошень до різних організацій, що спеціалізуються на антикорупційній діяльності, окремі ЗМІ, які проводять розслідування, та експертів з оборонних реформ з пропозицією провести спільну зустріч та обговорити необхідні кроки.

Переконаний, що спільними зусиллями ми зможемо побудувати дієвий механізм, який закладе основи для майбутньої прозорої, підзвітної та водночас надійної та захищеної системи забезпечення армії.

Оригінал

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Статті, що публікуються в розділі “Думки”, відображають думку автора і можуть не збігатися з позицією редакції LIGA.net

Previous post це підтвердили Дуда і Левітс — Політика — tsn.ua
Next post СБУ повідомила про обшуки в справі про легалізацію коштів Медведчука