Сигнал для Туреччини та Угорщини: Фінляндія має намір вступити до НАТО разом зі Швецією – новини України, Політика

Фінляндія вважає принципово важливим вступити до НАТО разом із Швецією. Про це заявив глава МЗС країни Пекка Хаавісто, повідомляє Deutsche Welle.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Хаавісто на спільній прес-конференції зі своїм шведським колегою Тобіасом Білльстремом заявив, що мета Фінляндії та Швеції – спільно вступити до НАТО – не змінилася.

Міністр дав зрозуміти, що “це чіткий сигнал усім членам НАТО, включаючи Туреччину та Угорщину”.

Заява була зроблена у відповідь на запитання журналіста про публікацію 6 лютого у виданні Iltalehti, де йшлося про те, що Фінляндія може вступити до НАТО без Швеції, якщо Туреччина та Угорщина не схвалять заявку останньої.

30 січня Хаавісто вже пояснював, що спільний і одночасний вступ Фінляндії та Швеції до НАТО пов’язаний з тим, що країни мають спільну берегову лінію в Балтійському морі, і якщо НАТО щось робить у регіоні, це зачіпає обидві країни.

1 лютого президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що підтримує вступ до НАТО Фінляндії, а від Швеції зажадав “не санкціонувати акції”, подібні до спалення Корану.

  • 28 червня на саміті НАТО в Мадриді Альянс запросив Швецію та Фінляндію стати його членами. За статутом запрошення мають ратифікувати парламенти всіх 30 країн-членів Альянсу. Єдиними членами НАТО, які поки що не підтримали заявки Фінляндії та Швеції, залишаються Угорщина та Туреччина.

Сергій Бережний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Наукою доведено, що арахіс допомагає схуднути: як скинути вагу за допомогою горіха
Next post Землетрус у Туреччині призвів до геологічного зсуву літосферних плит на 3 метри – новини на УНН