Як у комп’ютерній грі. Що таке система Delta для ЗСУ і чому вона – це майбутнє війни – новини України, Політика

У Силах оборони запроваджується система ситуаційної поінформованості під назвою Delta. Ця система сумісна з аналогічними розробками НАТО і нагадує гру, де в реальному часі збираються дані, що використовуються для ударів – по російській армії.

“Не можна перемогти велику радянську армію маленькою радянською армією. Інформаційна перевага та перехід до мережевої сетецентричної війни може якісно змінити її хід”, – пояснює ЛІГА.net Руслан Приліпко, член правління ГО “Аеророзвідка”, що стояла біля джерел системи.

І росіяни вже намагаються полювати на неї, розповідає ЛІГА.net Олег Гайдук, заступник Міністра оборони з питань цифрового розвитку. “Щойно публічно заходить розмова про Дельту, ми цього ж дня фіксуємо зростання атак на систему”, – говорить він.

Як і для чого створювалася Delta, які переваги вона дає на полі бою та за його межами, наскільки захищена – у розборі ЛІГА.net.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

ЯК І ДЛЯ ЧОГО СТВОРЮВАЛАСЯ СИСТЕМА

Delta – інструмент, який військові можуть використовувати як реального часу для відстеження дій російських загарбників. Має десятки тисяч користувачів. Розробку розпочали у 2015 році волонтери ГО Аеророзвідка, згодом вони стали частиною ЗСУ.

Систему вперше випробували у 2017 році. Зараз нею займається Центр інновацій та оборонних технологій при Міноборони, а ГО надає підтримку.

Delta збирає інформацію з десятків джерел (супутникові знімки, дані дронів, розвідників, інформаторів) та об’єднує в одну систему. Вона покликана реалізувати принцип сетецентричної війни.

“Перша та друга світові війни були платформними – коли перевагу дають великі сили. Сетецентричність означає, що перевагу має сторона, яка має інформаційну перевагу, – пояснює ЛІГА.net член правління та керівник IT-напрямку Аеророзвідки Руслан Приліпко. – Тобто всі війська з’єднані до однієї інформаційної мережі, з координацією та обміном”.

Українська армія не може зрівнятися з російською за кількісними показниками, додає Приліпко: “Не можна перемогти велику радянську армію маленькою радянською армією. Тому інформаційна перевага та перехід до сетецентричної війни може якісно змінити її перебіг”.

Перше живе випробування Delta відбулося за кілька тижнів після початку великого вторгнення, коли російська колона протяжністю 60 км прямувала до Києва. Українські безпілотники відслідковували її просування, а військові оцінили найкращі місця для перехоплення. Певну роль відіграли і місцеві жителі, які надсилали фото маршрутом росіян.

Вся інформація була зібрана, проаналізована та поширена через Delta.

ЩО ВКЛЮЧАЄ ДЕЛЬТА

Система може використовуватись зі смартфона, ноутбука, планшета. Має карту, на яку накладається багато шарів, пояснює ЛІГА.net Олег Гайдук, заступник Міністра оборони з питань цифрового розвитку.

“Як у Google Maps є основа, на яку нанесені заправки, ресторани магазини, Steet View, – пояснює Гайдук. – Такий самий принцип реалізований з ворожими позиціями, гарматами, танками – вони нанесені та знаходяться на різних шарах”.

Сама система має три основні сервіси:

DELTA MONITOR – інструмент збору та обробки інформації про ворожі сили, координацію сил оборони, а також стандарти НАТО;

ELEMENT – захищений месенджер із координації між підрозділами;

DELTA TUBE – безпечний спосіб стримувати відео з безпілотника, стаціонарних камер, будь-яких інших джерел відео до будь-яких зацікавлених користувачів та підрозділів у Дельті.

У Дельту інтегровані постачальники супутникових знімків, даних з радарів, сенсорів, GPS-трекерів та засобів ураження, а також зовнішні системи – у тому числі чати є Воріг, STOP Russian War.

ЯК ЦЕ ДОПОМАГАЄ На полі бою і за його межами

Система Delta дає бійцям можливість приймати поінформовані рішення, а українським силам – перевага у ситуаційній обізнаності. І це виливається як мінімум у вісім факторів (список не вичерпний):

1. Прискорення війни. Класичний цикл бойової поразки займає добу та більше, пояснює Приліпко. Ціль може втратити актуальність, поки інформація вертикально йде від розвідника до пункту управління і сил поразки. З Delta весь цей цикл може тривати кілька хвилин.

2. Приоритизація цілей. Поінформованість про весь спектр цілей дозволяє визначити найболючіше для ворога місце та вразити саме його.

3. Більш ефективне використання військових засобів та кооперація. Якщо один підрозділ не має, наприклад, сенсорів для коригування вогню на певній дистанції, то вони можуть бути у сусідів, каже Прилипко. Система дає розуміння, де є сенсор чи засіб ураження, та виконати завдання.

“Саме так, наприклад, потопили “Москву” умовно кажучи. Одні знали, де ціль, інші знали – як вразити”, – наводить приклад він.

4. Оптимізація для розвідки. Наприклад, якщо дрон пролетів 100 км, то доступ до зафіксованої інформації отримають і інші користувачі Дельти. Їм не потрібно буде піднімати для цього свій БПЛА.

Читайте також: Спецпроект | Смерть із небес. Нова історія LIGA.net зі світовими розробниками БПЛА (анонс)

“Давайте піднімемося на рівень супутника, – додає Приліпко. – Якщо ви замовляєте знімок, то маєте зону інтересу, в якій зацікавлені багато людей. Якби кожен почав окремо замовляти завдання для супутника, то у нас жодних грошей не вистачило б щоразу знімати одну і ту саму зону. Можливість ділитися цією інформацією оптимізує процес.

5. Не лише збір, а й аналіз. В арміях НАТО результатом роботи розвідника має бути не збирання інформації, а аналітика – передбачення та розуміння плану ворога, пояснює Приліпко. В Україні ці функції не розлучені, але Delta може звільнити час для розвідників.

“Завдання розвідки – зрозуміти, що там за підрозділ, його задум і що відбувається. Введення таких підходів дозволить розвідникам займатися саме аналітикою. А збирання інформації – це зовсім інше завдання, для якого не обов’язково бути розвідником”, – каже Приліпко.

6. Підвищення безпеки військових у динамічних ситуаціях. Співзасновник Аеророзвідки Ярослав Гончар наводить приклад Мілітарному: поки в Ірпінь заходила група ГУР, ситуація у місті тричі встигла змінитись. Система дозволяла в реальному часі збирати інформацію та координувати бійців із порадами – де небезпека.

“Інформували хлопців як диспетчери, – розповідає він. – Вони розшарували геолокацію в Google, щоб за ними можна було спостерігати та повідомляти про події навколо. Ми так уберегли багато життів та допомогли скоординуватися. Було багато так званих freindly fire”.

7. Доступ до якісно нової інформації. Delta збирає її з багатьох сучасних сенсорів. Зіставлення даних із супутників, радарів та інших джерел дозволяє отримати ще нові дані, які складно помітити “в лоб”.

8. Допомагає цивільним. Delta може бути корисною військово-цивільним адміністраціям, зазначає Гончар. Наприклад, із нанесенням на карту розмінованих та замінованих ділянок на звільнених територіях.

ЗАХИСТ СИСТЕМИ

Росіянам ще не вдалося жодного разу зламати Delta, запевняє Гайдук. Хоча вони намагаються – особливо зростає кількість атак, коли про Delta згадують публічно. “Таке враження, що ми росіянам нагадуємо, що у нас є Delta – і одразу йде серйозна атака”, – розповідає заступник міністра.

Проте влітку був скопмрометований один із акаунтів, каже він. Злом швидко виявили, аккаунт заблокували, хоча в листопаді росіяни використали отримані дані для ІПСО про нібито злам Delta.

“Росіяни взяли скомпрометовані дані, старі скріншоти та старі примальовки. Змішали це зі зломом особистого акаунту головного комітету ЗСУ Залужного в Instagram. Це чиста ІПСО. Ми досліджували це все: шкоди там не було. Це була компрометація конкретного облікового запису”, – розповідає Гайдук.

Гончар уточнює, що захист системи забезпечують СБУ, кіберпідрозділи Нацполіції, CERT-UA, а допомагають союзники з НАТО. Тому ворожі хакери вдалися до фішингу – посилань у повідомленнях, які перекидають користувача у вірус. Один зламаний користувач перебував у Харківській області під час контрнаступу, тому вся інформація, яку з його облікового запису побачили росіяни, наступного дня вже не була актуальною.

На сьогоднішній день систему захищено адекватно, запевняє Гайдук. Користувачі проходять двофакторну автентифікацію, а всі новачки підключаються зі спеціальними токенами – фізичними ключами, які важко підробити.

Лютневе рішення Кабміну має дати ще більший захист. Це дозволило розмістити систему на хмарах у країнах-партнерах НАТО.

“Це підвищує фізичну безпеку. Дані не тут – тому їх важко вразити ракетою, – пояснює Гайдук. – З іншого боку, військові центри обробки даних партнерів, як правило, мають дуже серйозні рівні захисту. Думаю, ми можемо бути впевнені у захисті та кіберзахисті”. “.

ЯК РОЗВИВАТИМЕТЬСЯ ДЕЛЬТА ДАЛІ

Нині система розвивається двома треками, пояснює Гайдук. Один – це розвиток самого продукту, обробка відгуків користувачів, підтримка, випуск апдейтів. Другий – робота, щоб підготувати систему до рішення про офіційне постачання на озброєння. Це дозволить Delta стати більш системним та поширеним явищем в армії.

“Вона сьогодні використовується ще як тест, як експеримент. Коли вона стане на озброєння, то це буде інша історія і щодо розвитку. Головне рішення поставити на постачання до ЗСУ – ще в роботі”, – каже заступник міністра.

Партнери високо оцінюють систему. Як пише NYT, у НАТО здивовані Delta – інструмент виявився настільки простим і доступним, що допоміг Силам оборони приймати рішення на полі бою швидше, ніж сучаснішим арміям НАТО. У Херсоні Delta допомогла українським військам швидко визначити російські лінії постачання озброєнь для атаки.

Досвід розробників може бути використаний у військових операціях НАТО, заявила заступник голови Держдепу Вікторія Нуланд. Після перемоги українські ІТ-фахівці можуть навчати військових НАТО.

“Постановка на постачання буде одним із етапів. Далі розвиток, апгрейди. У хлопців, які цим займаються, багато проривних ідей, – підсумував Гайдук. – Після перемоги ми про них дізнаємось. Коментар Нуланд свідчить про те, що це дуже серйозно оцінено. І це дорогого варте”.

Читайте також: Розбір | Напередодні великої битви. Як Росія втрачає вогневу міць, а Україна нарощує

Марк Сировий
Лев Шевченко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post «Ми будемо з вами стільки, скільки потрібно»
Next post Українські військові за добу відбили атаки сил РФ біля 22 населених пунктів – Генштаб