Після видачі ордера на арешт Путіна є сигнали, що РФ почне повертати дітей – Лубинець

Після того, як Міжнародний кримінальний суд ухвалив рішення про видачу ордера на арешт російського диктатора Володимира Путіна та дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової, Україна бачить “сигнали”, що держава-терорист може почати повертати українських дітей на системній основі. Про це в ефірі телемарафону повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

“Не можу публічно сказати багато деталей, але скажу як людина, яка безпосередньо бере у цьому участь. Після того, як було видано ордер на арешт, у нас з’явилися сигнали, які можуть свідчити про те, що РФ почне повертати українських дітей на системній основі” – сказав Лубинець.

На думку омбудсмена, Путін та Львова-Бєлова “зробили все своїми руками” для того, щоб МКС ухвалив рішення про ордер на їхній арешт. Він нагадав, що Львова-Бєлова публічно оголошувала про “усиновлення” викраденої з Маріуполя дитини та говорила, що змогла це зробити на підставі “указу” Путіна (у травні 2022-го Путін підписав “указ” про спрощення набуття російського громадянства дітьми-сиротами з України, – ред.).

Читайте також: Омбудсмен за Путіна “усиновила” вкрадену з Маріуполя дитину. У Куліби відреагували

За словами Лубинця, Україна зафіксувала 16228 фактів примусової депортації українських дітей, і робота з верифікації триває.

“Насправді це невелика частина від загальної кількості дітей, яких РФ вивезла. Може йтися про сотні тисяч <…> Щодо наших дітей застосовуються жорстоке поводження, створюються окремі табори з “перевиховання”, де найбільш патріотично налаштовані діти піддаються тортурам, психологічному тиску”, – сказав омбудсмен.

Читайте також: Росіяни промивають мізки тисячам викрадених українських дітей – дослідження

Він наголосив, що ці факти зафіксовані не лише Україною, а й низкою міжнародних організацій.

Лубинець звернувся до всіх родичів та близьких дітей, яких окупанти вивезли на територію РФ. Він закликав телефонувати на гарячу лінію за номером 0-800-501-720.

“Ми кожен факт відпрацьовуємо і ми маємо позитивні приклади, як ми повертаємо наших дітей”, – сказав омбудсмен.

  • 17 березня 2023 року МКС видав ордер на арешт Путіна та дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової за депортацію дітей з України. Виданий у Гаазі ордер – довічний.
  • Україна говорить про 16 000 депортованих дітей, міжнародні слідчі оцінили їхню кількість приблизно у 6000 на лютий 2023 року.

Читайте також: Шойгу, Лаврову, Патрушеву приготуватись. У Гаазі дали ордер на арешт Путіна: що далі

Оксана Житнюк

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Головне за день. П’ятниця, 24 березня
Next post Хет-трик Лукаку розбив Швецію, Австрія познущалась з Азербайджану – результати відбору Євро-2024