Мінспорту пропонує ввести санкції проти 400 російських і білоруських спортсменів

У відомстві нагадали, що наказом міністерства від 12 квітня офіційним делегаціям заборонено брати участь у міжнародних спортивних змаганнях, у яких беруть участь спортсмени з РФ та/або Білорусі.

“Мінмолодьспорту прийнято рішення не командувати офіційні делегації спортсменів національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та спорту осіб з інвалідністю для участі у міжнародних спортивних змаганнях, якщо у видах змагань з цього виду спорту беруть участь спортсмени з Російської Федерації або спорт” йдеться у повідомленні.

У міністерстві також зазначили, що робоча група підготувала пропозиції щодо застосування персональних санкцій щодо 400 осіб із числа спортивної спільноти РФ та Білорусі, які публічно підтримали збройну агресію проти України.

Крім того, міністерство спільно з Національним олімпійським комітетом України та національними федераціями з видів спорту поінформували Міжнародний олімпійський комітет, міжнародні федерації з видів спорту щодо 1300 осіб із числа спортсменів національних збірних Росії та Білорусі, які входять до військових формувань, правоохоронних органів.

“Українська сторона для пояснення незмінної позиції України щодо усунення представників країн-агресорів від участі в міжнародних змаганнях апелює до зібраних фактів та публічних свідоцтв про належність спортсменів РФ та Білорусі до військових формувань, підтримку війни в Україні, а також порушення принципів Олімпійської хартії та визначених МОК” умов “нейтральності”, йдеться у повідомленні.

контекст:

24 лютого 2022 року країна-агресор Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, у тому числі з території Білорусі. У зв’язку з цим 28 лютого виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету (МОК) рекомендувала виключити спортсменів РФ та Білорусі зі всіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, в якій зазначив, що санкції проти Росії та Білорусі як держав залишаються в силі і на жодних змаганнях не можуть бути показані ідентифікатори цих країн, такі як прапор чи гімн. Однак у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі окремих спортсменів із РФ та Білорусі у змаганнях за суворих умов.

28 березня президент МОК Томас Бах оголосив, що комітет рекомендував спортивним федераціям дозволити росіянам та білорусам брати участь у змаганнях у нейтральному статусі та не допускати до змагань спортсменів та персонал, які активно підтримують війну РФ проти України або мають відношення до російської та білоруської армій.

2023 року деякі міжнародні федерації вже повернули росіян та білорусів у змагання.

12 квітня Мінспорту України офіційно заборонило збірним України брати участь у змаганнях, де будуть представлені Росія чи Білорусь. При цьому у відомстві зазначили, що не планують забороняти збірній України з футболу брати участь у відборі на чемпіонат Європи 2024 року, куди допустили команду Білорусі.

Previous post ППО Patriot: Німеччина негайно передасть Україні ще 64 керовані ракети – новини України, Політика
Next post Внаслідок повітряної атаки на Київ поранено двох людей – прокуратура