Понад 200 спортсменів із Росії змінили спортивне громадянство

Понад двісті російських спортсменів змінили або збираються змінити спортивне громадянство у 2022-2023 роках, щоб продовжити виступати на міжнародних змаганнях після того, як щодо Росії було введено санкції у відповідь на військове вторгнення в Україну. Ці дані наводить видання “Холод” на основі відкритих джерел. У списку опинилися як чемпіони Європи і світу, так і спортсмени-початківці, зазначають журналісти.

Так, найчастіше спортивне громадянство змінювали шахісти: 141 спортсмен поміняв прапор, під яким виступає. Одна з них – 12-та чемпіонка світу з шахів серед жінок Олександра Костенюк..

Друге місце розділили фігурне катання та кінний спорт, де Росія втратила по 11 атлетів. Серед них, наприклад, дочка заслуженого тренера Росії Етері Тутберідзе Діана Девіс. На третьому місці художня гімнастика та теніс: по п’ятьох спортсменів оголосили про зміну спортивного громадянства.

В автоспорті та футболі про зміну громадянства повідомили по чотири російські спортсмени. Росія втратила по два спортсмени у велоспорті, мотоперегонах, ковзанярському спорті, хокеї, плаванні, веслуванні, боксі та вітрильному спорті. Серед них – триразова чемпіонка Європи з плавання Анастасія Кирпичникова. Про зміну спортивного громадянства повідомили по одному атлету у таких дисциплінах як вільна боротьба, легка атлетика, біатлон, дзюдо, спортивна гімнастика, гірськолижний спорт.

Найчастіше російські атлети, які змінили спортивне громадянство, виступають під прапором Ізраїлю, Сербії та Німеччини.

Журналісти “Холоду” вважають, що реальна кількість росіян, які змінили спортивне громадянство, може бути в рази більшою, оскільки значна частка припадає на молодих непублічних спортсменів.

Спроба кількох російських спортсменів повернутися на міжнародний рівень стала скандалом на Панарабських іграх в Алжирі. Деякі з них були заявлені на змагання сирійськими спортсменами без реальної зміни громадянства.

  • Після початку повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну Міжнародний олімпійський комітет та багато спортивних асоціацій наклали санкції на Росію та Білорусь. Спортсмени з цих країн допускаються до змагань лише під нейтральним прапором, а деякі не допускаються взагалі.
Previous post Лавров загрожує Україні через F-16. Куліба: Ми отримаємо літаки, а Росія проковтне це – новини України, Політика
Next post Чат-бот Bard від Google доступний українською мовою — що він може і як ним скористатися