МОК розкритикував позицію європейських країн щодо допуску російських спортсменів

Міжнародний олімпійський комітет розкритикував позицію країн Євросоюзу, які виступають проти допуску російських спортсменів до міжнародних змагань. У заяві МОК європейські країни звинувачуються у “подвійних стандартах” та спробі втручання у справи спортивних федерацій.

Раніше МОК рекомендував допустити до міжнародних змагань російських та білоруських спортсменів у одиночних змаганнях у нейтральному статусі. Ряд країн ЄС заявив, що випускає проти такого рішення. Декілька спортивних змагань було скасовано через можливу участь російських спортсменів.

Уряд Чехії заборонив російським спортсменам брати участь у турнірах на своїй території, із візовими проблемами зіткнулися спортсмени на змаганнях у Польщі, візи росіянам не видають країни Балтії. Візовою забороною росіянам пригрозила голова МВС Німеччини.

У заяві МОК йдеться, що комітету “сумно бачити, що деякі уряди не хочуть поважати більшість в олімпійському русі чи автономію спорту, яку вони вимагають від інших країн” і “вихваляють у незліченних промовах та резолюціях ООН та Європейського союзу”.

“Ми не бачили від них жодного коментаря про їхнє ставлення до допуска спортсменів, чиї країни залучені до решти 70 воєн, збройних конфліктів і криз у світі”, – йдеться у заяві МОК. Раніше організація давала зрозуміти, що не бачить принципових відмінностей від інших війн від російського вторгнення в Україну.

Європейські країни, які критикують позицію МОК, звинувачені у “грубій зневазі заявою двох спеціальних доповідачів Ради ООН з прав людини”.

“Усі зацікавлені сторони ще раз гранично ясно дали зрозуміти: уряди не можуть вирішувати, який спортсмен має право брати участь у змаганнях. Це стало б кінцем міжнародного спорту у вигляді, яким ми його знаємо”, — йдеться у заяві МОК.

  • 13 липня стало відомо, що Росія та Білорусь не отримають у визначений термін запрошення на Олімпійські ігри у Парижі. Кремль 14 липня розкритикував це рішення.
Previous post Кличко заявив, що знає організатора звернення голів РДА із закликом скласти повноваження: “Один із членів владної партії”
Next post Тариф на електроенергію в Україні не планують підвищувати до кінця 2023 року, сказав Герман Галущенко