Макрон сподівається на “олімпійське перемир'я” в Україні

Президент Франції Еммануель Макрон в інтерв'ю французькому каналу BFM, присвяченому 100 дням, що залишаються до відкриття Олімпійських ігор у Парижі, сказав, що, як і раніше, сподівається на встановлення так званого олімпійського перемир'я в дні проведення ігор, з 26 липня по 11 серпня.

За словами Макрона, під час ігор має бути оголошено перемир'я у війні в Україні, а також в інших великомасштабних конфліктах, зокрема у секторі Газа та Судані. За словами Макрона, він прагне “залучити багатьох партнерів” для досягнення цієї мети, серед них він згадав голову КНР Сі Цзіньпіна.

Макрон також пообіцяв забезпечити безпеку Ігор перед терористичною загрозою. “Якщо є місце, де ваш син буде в безпеці, то воно буде на Олімпіаді”, – сказав Еммануель Макрон, відповідаючи на одне з питань. Після теракту в підмосковному “Крокус Сіті Холлі” Макрон зазначав, що визнане терористичним угруповання “Вілаят Хорасан” (афганське відділення “ІГ”) готувало теракти також у Франції.

Макрон підтримав рішення Міжнародного олімпійського комітету з питання російських та білоруських атлетів. У зв'язку з агресією Росії проти України вони можуть брати участь у Іграх лише у нейтральній якості. Макрон назвав рішення МОК “пропорційним і справедливим”, закликавши при цьому з повагою ставитися до спортсменів з Росії та Білорусі, які все ж таки приїдуть на Ігри. “Росію не запрошено, її лідера не може бути запрошено, але спортсмени без гімну, без прапорів братимуть участь у змаганнях”, — зазначив президент. Ряд російських чиновників та громадських діячів виступали з критикою спортсменів, які погодилися брати участь у Іграх у нейтральному статусі, але формально російська влада не заявляла про бойкот Ігор.

Макрон також не погодився з тим, що до спортсменів Ізраїлю у зв'язку з війною в секторі Газа мають бути застосовані ті ж санкції, що й щодо росіян, зазначивши, що з методами ведення Ізраїлем бойових дій можна не погоджуватися, але Ізраїль не виступає ролі агресора, а відповідає напад.

Previous post МЗС Британії: Ізраїль має право відповісти Ірану, але не має загострювати конфлікт | новини України
Next post Виплати дітям загиблих бійців добровольців – який розмір та як їх отримати