МОК виступив із заявою про можливість участі у змаганнях спортсменів з РФ та Білорусі

Звертання є результатом зустрічі Виконавчого комітету МОК. Дискусії складалися з трьох частин: санкції проти РФ та Білорусі, солідарності олімпійського руху з українськими спортсменами та українською олімпійською спільнотою, а також можливість допуску до спортивних змагань окремих спортсменів із російським чи білоруським паспортом.

МОК зазначає, що санкції проти Росії та Білорусі як держав залишаються чинними. Жодні міжнародні змагання не можуть відбуватися в Росії чи Білорусі. На жодних змаганнях не можуть бути показані ідентифікатори цих країн, такі як прапор чи гімн. Офіційні представники влади Росії та Білорусі не можуть бути акредитовані чи запрошені на міжнародні зустрічі чи змагання.

У заяві йдеться про те, що МОК повністю підтримує та висловлює солідарність із Національним олімпійським комітетом України та українськими атлетами.

Щодо окремих спортсменів із російськими чи білоруськими паспортами, більшість учасників кожного із консультаційних дзвінків висловили, що необхідно поважати права всіх спортсменів на звернення без будь-якої дискримінації. Уряди не повинні вирішувати, які спортсмени можуть брати участь у яких змаганнях, а які ні, наголошується у повідомленні. Тому у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі спортсменів у змаганнях за суворих умов.

Зазначається, що спортсмени братимуть участь у змаганнях лише як “нейтральні атлети” і аж ніяк не представлятимуть свою державу чи будь-яку іншу організацію у своїй країні.

Змагатися зможуть лише спортсмени, які повністю підтримують Олімпійську хартію. Йдеться про тих, хто не підтримував війни в Україні. Також мають на увазі лише ті спортсмени, які повністю дотримуються Всесвітнього антидопінгового кодексу та всі відповідні антидопінгові правила. Індивідуальні перевірки мають проводитися для всіх заявлених спортсменів, йдеться у заяві.

контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого. 28 лютого виконавча рада МОК рекомендувала виключити спортсменів РФ та Білорусі зі всіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

На підставі рішення МОК російських спортсменів не допустили до участі у багатьох турнірах, зокрема з тенісу, футболу, хокею, баскетболу, а їхнім представникам заборонили участь у змаганнях, зокрема з фігурного катання. Росію також позбавили права проведення чемпіонатів світу з хокею та волейболу.

Міністр спорту України Вадим Гутцайт заявив на початку квітня, що РФ та Білорусь усунуто від участі у 90–95% світових спортивних змагань.

11 липня віце-президент МОК Крейг Ріді говорив, що спортсмени з Росії та Білорусі навряд чи зможуть взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі у 2024 році.

Проте 5 жовтня Міжнародна асоціація боксу скасувала заборону на допуск спортсменів із РФ та Білорусі до змагань.

15 листопада Бах виступив проти усунення росіян від міжнародного спорту та попросив світових лідерів “підтримати політичний нейтралітет”. Кулеба відповів, що йдеться про використання спорту для обілення військових злочинів, і назвав такі кроки нудотними.

9 грудня саміт МОК залишив у силі санкції щодо російських та білоруських спортсменів. При цьому в МОК повідомили, що на саміті відбулася “гостра дискусія щодо участі спортсменів із Росії та Білорусі у міжнародних змаганнях”.

Previous post Білий дім: Російська армія сьогодні є слабшою, ніж 11 місяців тому
Next post скільки часу матимуть ЗСУ для підготовки — tsn.ua