Глава НОК не виключає бойкоту Україною Олімпіади, якщо в ній братимуть участь білоруси та росіяни

Так він прокоментував заяву Міжнародного олімпійського комітету від 25 січня. Гутцайт зазначив, що МОК підтвердив свої санкції проти Росії та Білорусі, а також солідарність з українськими спортсменами, проте також розпочалася дискусія щодо можливості участі у змаганнях атлетів з усіх країн, “особливо між якими тривають війни”.

За його словами, в рамках консультацій, організованих МОК, питання допуску росіян та білорусів порушувалося більшістю національних олімпійських комітетів.

“Україна та деякі держави-партнери, які брали слово, виступили проти цього до завершення агресії Росії. Для всієї української спортивної спільноти – це принципове питання! У цьому нас підтримує і президент нашої держави, і все суспільство”, – написав глава НОК України.

Він зазначив, що частина міжнародних федерацій обурилася спробою МОК просувати повернення росіян та білорусів у спортивні змагання.

“Неприпустимою така ситуація є і для нашої держави. Ми зверталися і звертатимемося до всіх міжнародних організацій, які можуть вплинути на ситуацію і на думку яких можуть прислухатися члени МОК. Наша позиція незмінна: поки в Україні триває війна, російських та білоруських спортсменів не повинно бути на міжнародних змаганнях! – Заявив він.

Гутцайт вважає, що українські національні спортивні федерації мають посилити комунікацію з міжнародними федераціями, щоб заборона залишилася в силі.

“Прикладом є Національний комітет спорту інвалідів України, який спільно з партнерами домігся призупинення членства в РФ та РБ у Міжнародному паралімпійському комітеті. Без згоди МПК, МОК навряд чи зможе виробити будь-які рішення з цього питання. Крім того, діють санкції Всесвітньої антидопінгової агенції щодо російських спортсменів.В даний час ведеться робота з подальших можливих кроків і першочергових заходів для продовження санкцій та недопуску росіян і білорусів до міжнародних змагань. Якщо нас не почують, я не виключаю можливості, що ми бойкотуватимемо і відмовимося від участі в Олімпіаді” , – Написав глава НОК.



контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого. 28 лютого виконавча рада МОК рекомендувала виключити спортсменів РФ та Білорусі зі всіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

На підставі рішення МОК російських спортсменів не допустили до участі у багатьох турнірах, зокрема з тенісу, футболу, хокею, баскетболу, а їхнім представникам заборонили участь у змаганнях, зокрема з фігурного катання. Росію також позбавили права проведення чемпіонатів світу з хокею та волейболу.

Гутцайт заявив на початку квітня, що РФ та Білорусь відсторонені від участі у 90–95% світових спортивних змагань.

11 липня віце-президент МОК Крейг Ріді говорив, що спортсмени з Росії та Білорусі навряд чи зможуть взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі у 2024 році.

Проте 5 жовтня Міжнародна асоціація боксу скасувала заборону на допуск спортсменів із РФ та Білорусі до змагань.

15 листопада президент МОК Томас Бах виступив проти усунення росіян від міжнародного спорту та попросив світових лідерів “підтримати політичний нейтралітет”. Кулеба відповів, що йдеться про використання спорту для обілення військових злочинів, і назвав такі кроки нудотними.

9 грудня саміт МОК залишив у силі санкції щодо російських та білоруських спортсменів. При цьому в МОК повідомили, що на саміті відбулася “гостра дискусія щодо участі спортсменів із Росії та Білорусі у міжнародних змаганнях”.

Previous post прогнози експертів на 2023 рік — tsn.ua
Next post Батько Джоковича не піде на півфінал через скандал навколо російського прапора – новини на УНН