Загинули понад 200 українських спортсменів та тренерів. Жодної нейтральності не може бути, поки йде війна

Про це 7 лютого на засіданні Кабміну заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, відеозапис промови глави уряду опублікований на його сторінці у Facebook.

За словами Шмигаля, Україна “категорично не погоджується” з рекомендацією Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

“Президент України, Верховна Рада, уряд та Національний олімпійський комітет України мають консолідовану чітку позицію. Жодної нейтральності не може бути, поки йде війна. Поки вбивають українських спортсменів, знищується спортивна інфраструктура, частина її перебуває в окупації”, – сказав прем’єр.

Шмигаль додав, що за час повномасштабної війни “загинули понад 200 українських спортсменів та тренерів, понад 120 спортивних об’єктів було зруйновано російськими ракетами та артилерією, понад 300 спортивних шкіл припинили існування, 150 тис. спортсменів не мають умов для тренування”.

“Це більш ніж достатній аргумент, щоб спортсмени з Росії та Білорусі не були допущені до жодного спортивного змагання і тим більше Олімпіади”, – наголосив глава Кабміну.

Шмигаль закликав світову спортивну спільноту “виявити солідарність та завадити пропаганді війни, інструментом якої є спортсмени Росії та Білорусі”.



Не допускати спортсменів з Росії та Білорусі до Олімпіади 2024 року закликали міністри спорту Польщі, Латвії, Литви та Естонії.

З таким самим закликом спільну заяву зробили спортивні організації (зокрема НОК) Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії, Швеції, Гренландії, Фарерських та Аландських островів.

Олімпіаду 2024 року в Парижі у разі допуску до змагань російських та білоруських спортсменів можуть бойкотувати до 40 країн, допустив міністр спорту та туризму Польщі Каміль Бортничук.

контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, зокрема з території Білорусі. У зв’язку з цим 28 лютого виконавча рада МОК рекомендувала виключити спортсменів РФ та Білорусі зі всіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, в якій зазначив, що санкції проти Росії та Білорусі як держав залишаються в силі і на жодних змаганнях не можуть бути показані ідентифікатори цих країн, такі як прапор чи гімн. Однак у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі окремих спортсменів із РФ та Білорусі у змаганнях за суворих умов.

Президент України Володимир Зеленський після цього запросив голову МОК Томаса Баха до Бахмута, “щоб він побачив на власні очі, що нейтральності не існує”. Зеленський 24 січня під час телефонної розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном наголосив, що “спортсменам з Росії не місце на Олімпійських іграх у Парижі” 2024 року, а 29 січня написав французькому лідеру листа на цю ж тему.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкритикував позицію Міжнародного олімпійського комітету щодо можливості участі російських спортсменів в Олімпіаді, заявивши, що “МОК готовий розтоптати могили тисяч невинних людей, яких убили та вбивають росіяни”. Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що російські спортсмени не можуть брати участь в Олімпіаді під жодним прапором, оскільки “вони заплямовані кров’ю українців”.

Глава НОК України Вадим Гутцайт не виключив бойкоту Україною Олімпіади, якщо в ній братимуть участь білоруси та росіяни.

31 січня у МОК заявили, що затверджені санкції проти російських та білоруських спортсменів не підлягають перегляду.

Previous post До Києва прибув “перший” Leopard, далі їх буде більше – Резніков – новини на УНН
Next post Максим Несміянов отримав повістку під час служби