Шахістка, гросмейстер Костенюк перейшла до збірної Швейцарії

Російська чемпіонка світу з шахів Олександра Костенюк повідомила у п’ятницю, що перейшла до жіночої збірної Швейцарії. Вона написала про це у своїй інстаграмі. На сайті Міжнародної шахової федерації (FIDE) навпроти її прізвища тепер теж стоїть піктограма швейцарського прапора.

Про плани перейти до швейцарської збірної Костенюк повідомляла ще на початку січня. Вона живе у Швейцарії разом із сім’єю. Швейцарська федерація шахів (FSE) заявляла, що Костенюк за потреби зможе виступати і у складі чоловічої збірної країни.

З початку війни Росії проти України це перша російська спортсменка високого рівня (як серед жінок, так і серед чоловіків), яка змінила спортивне громадянство. У березні 2022 року шахістка підписала відкритий лист, який засуджує російське військове вторгнення в Україну.

  • Костенюк є 12-ю чемпіонкою світу з шахів серед жінок (з вересня 2008 року по грудень 2010 року), дворазовою чемпіонкою Росії, чемпіонкою Європи, триразовою переможницею Всесвітніх шахових олімпіад у складі національної команди. Шахістка є володаркою звання гросмейстера серед чоловіків. Крім того, вона двічі вигравала чемпіонат Швейцарії.
  • У березні 2022 року після початку російського військового вторгнення в Україну Міжнародна шахова федерація допустила спортсменів Росії та Білорусі до особистих турнірів лише у нейтральному статусі. Вони зможуть змагатись під прапором FIDE до 1 січня 2024 року.

Previous post Генштаб: Росія штурмує Бахмут, атакує біля Кремінної, Авдіївки та Мар’їнки – карта – новини України, Політика
Next post Індія могла в січні купувати російську нафту дорожче, ніж стеля цін – Bloomberg – новини на УНН