Лижники зажадали від FIS вжити заходів у зв’язку зі зміною клімату

Двісті спортсменів підписали листа до Міжнародної федерації лижного спорту та сноуборду (FIS) з вимогою вжити заходів у зв’язку зі зміною клімату.

“Ми вже стикаємося з наслідками зміни клімату в нашому повсякденному житті та в нашій професії. … Потрібні прогресивні дії”, йдеться у листі. Поточні зусилля FIS спортсмени оцінили як недостатні.

Серед іншого автори листа запропонували федерації скласти “географічно розумний” графік змагань. Наразі спортсмени змушені кілька разів на рік літати на великі відстані – зміна сітки змагань дозволить скоротити викиди вуглекислого газу, які сприяють глобальному потеплінню.

Крім того, спортсмени попросили зрушити лижний сезон на місяць уперед, щоб “не відставати від кліматичних змін”.

Через глобальне потепління на багатьох альпійських курортах цього сезону не вистачає снігу, що призвело до скасування кількох лижних змагань та зірваних відпусток відпочиваючих. У міру нагрівання планети це буде все частіше.

“Я хочу, щоб наступні покоління теж відчули зиму і змогли робити те, що я роблю”, – сказав норвезький гірськолижник Олександр Омодт Кільде – дворазовий призер Олімпійських ігор 2022 року, призер чемпіонату світу 2023 року, який підписав листа.

  • Глобальне потепління значною мірою спричинене парниковими газами. За даними Всесвітньої метеорологічної організації, у 2021 році концентрація вуглекислого газу, метану та закису азоту досягла рекордних рівнів. Очікується, що за підсумками 2022 вміст цих газів в атмосфері зріс ще більше.
  • Також через глобальне потепління до 2100 року на Землі може зникнути кожен десятий вид тварин та рослин.
Previous post Наєв на Сумщині відвідав оборонні позиції та провів нараду про захист критичних об’єктів
Next post В Україні з початку року скоротився зовнішній товарообіг на 30% – Держмитслужба – новини на УНН