Виїзд за кордон — 17-річних українців не випускають із країни, причини

Адвокат вказав на невідповідність між законом та практикою

Під час дії воєнного стану з України заборонено виїжджати чоловікам, хоча з цього правила є низка винятків. Заборона на виїзд діє для українців віком від 18 до 60 років, проте на ділі не випускати можуть уже й 17-річних.

Про те, чому це відбувається і чи є для такої заборони законні підстави, розповів адвокат Ростислав Кравець.

Він пояснив, що згідно з постановою Кабінету міністрів про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, чоловіки мають ставати на облік у рік, коли їм виповнилося 17 років. Саме таких хлопців іноді й не випускають за кордон.

На думку адвоката, вимагати дозволу на виїзд від військкомату у цієї категорії не законно, оскільки виїзд неповнолітніх дозволено, але практикується.

Що насправді відбувається? Якщо особа досягла 17-річного віку, прикордонники вигадують, що окрім закордонного паспорта має бути дозвіл від військкомату“, — констатував Кравець.

Однак тут виникає безвихідна ситуація — жоден військкомат цей дозвіл 17-річному українцю видати не зможе, адже він ще не досяг призовного віку.

Раніше “Телеграф” розповідав, які документи потрібно пред’явити на кордоні багатодітному батькові, щоби виїхати за межі України.

Previous post Військові зможуть швидше проходити реабілітацію на Одещині: нове обладнання встановили на базі одного з медичних закладів області
Next post ​​⚡ Забезпечуємо нові можливості для громадян безперервно залишатися в українсь…