Пенсії, тарифи на світло та воду: що зміниться в Україні з 1 червня

З 1 червня в Україні очікується підвищення тарифів на світло та воду. Одній з категорій пенсіонерів виплатять пенсію із надбавкою за три місяці.

Нові тарифи

В Україні планують підняти ціни на низку послуг ЖКГ, але на даний момент офіційних рішень щодо цього питання ще немає.

Минулого місяця уряд продовжив дію пільгових тарифів на електроенергію до 1 червня 2023. Ціни зафіксували на довоєнному рівні: 1,44 грн/кВт-год (при споживанні до 250 кВт на місяць) та 1,68 грн/кВт-год при споживанні понад 250 кВт.

Однак у НКРЕКП неодноразово заявляли про необхідність переглянути ціну на світло. Як пояснюють у регуляторі, підвищення тарифу для населення є вимушеним кроком, щоб відновити енергосистему після ракетних атак. Нова ціна може становити до 2,88 грн/кВт-год.

Щодо цін на водув НКРЕКП також готують рішення про підвищення тарифів. Це питання винесене на засідання Нацкомісії 31 травня 2023.

Проект постанови про нові ціни на воду для водоканалів України був опублікований ще у грудні 2022 року, але тоді його відправили на доопрацювання. Згідно з документом, вартість на послуги централізованого водопостачання та водовідведення може зрости в середньому на 30%.

Підвищення пенсій

У червні підвищені виплати отримає категорія пенсіонерів, якій зробили перерахунок 1 квітня. Це особи пенсійного віку, які продовжують працювати та мають не менше 2-х років стажу для перерахунку.

Через особливості декларування Пенсійний фонд проведе нарахування “заднім числом”. Таким чином, у червні пенсії для працюючих пенсіонерів надійдуть із доплатою за три місяці: за квітень, травень та червень.

Наступний етап підвищення пенсій в Україні відбудеться з 1 липня 2023 року.

Стартує Національний мультипредметний тест

У червні на українських абітурієнтів очікує важливий етап – складання Національного мультипредметного тесту (НМТ). Основна сесія відбудеться з 5-го по 23 червня у містах України та у спеціальних екзаменаційних центрах за кордоном.

Учасникам тестування буде необхідно за 180 хвилин дати відповіді на запитання комп’ютерного тесту з трьох предметів. Результати будуть доступні також в особистих кабінетах до 28 червня.

Previous post Легіон Свобода Росії набирає молодь у свої лави — Цезар розповів про настрої росіян
Next post Полювання на Patriot. Чому Росія посилила ракетні обстріли – новини України, Політика