Обмудсмен Туреччини зустрівся із родинами полонених в Києві

В Україну з триденним візитом прибув головний омбудсмен Туреччини. Саме Анкара допомагає Києву зі звільненням полонених в росії. Шереф Малкоч поспілкувався з родинами українських бранців та подивився, в яких умовах тримають російських військових на Львівщині. Єлизавета Яковлева розкаже докладніше.

Сотні родин військовополонених, з різних куточків України, з’їхалися до Києва. Усіх їх об’єднує одне горе: у полоні в окупантів їхні рідні. Чоловік Людмили – військовий медик. Він вже майже 2 роки у полоні. І за цей час жінка не отримала від коханого жодної звістки.

Людмила Пляшник, дружина військовополоненого:

12 квітня 2022 року мій чоловік попав в полон, що знаходиться на території рф. Але жодного разу мені не вдалося дізнатися ні про його стан здоров’я, ні про місце перебування. І таких, як я, в нашій організації більшість. До них дуже жорстоке ставлення. До військових медиків ставляться найгірше.

Схожа історія і в Анастасії. Щоби хоч трохи легше пережити розлуку, вона набила на руці татуювання з позивним свого чоловіка.

Анастасія Федоренко, дружина військовополоненого:

Він досі перебуває в полоні. Я дізналася від звільнених побратимів про те, що він перебуває в критичному стані, в нього дуже погано зі здоров’ям. Всю цю інформацію я передала в Міжнародний Червоний Хрест, в Національне бюро, в Координаційний штаб, також в СБУ. На жаль, Міжнародний Червоний Хрест за 2 роки не підтвердив знаходження мого чоловіка в полоні.

Часто рідні й близькі полонених та зниклих безвісти військових об’єднуються у громадські або волонтерські організації. І починають власні пошуки.

Валентина Волкова, сестра зниклого безвісти військового:

На шляху пошуків ми об’єдналися з безліччю родин, чиї хлопці теж зникли в той період квітень-червень. І ми організували громадську організацію “Знайти-повернути героїв”, і розпочали пошуки. За період наших пошуків нам вдалося знайти близько 28 чоловік.

Але, як правило, росія відмовляється визнавати, що той чи інший український військовий перебуває у їхніх катівнях. Тож як змусити країну-агресорку повернути українських полонених? Допомогти в цьому погодилася Туреччина. До нашої країни з триденним візитом приїхав головний омбудсмен Шереф Малкоч. Ця держава стала першою, яка допомогла Україні повернути частину цивільних заручників. Також особисто президент Туреччини Ердоган сприяв поверненню 215 військовополонених, зокрема, 5-х командирів з Азовсталі.

Шереф Малкоч, головний омбудсмен Туреччини:

Ми з паном Лубінцем проводимо спільну роботу в рамках міжнародного законодавства, яке направлене на обмін полоненими, повернення дітей та об’єднання жінок зі своїми сім’ями. Наші обов’язки, як бізнесменів, в цьому плані в тому й полягають – в захисті прав громадян.

Шереф Малкоч відвідав російських військовополонених у спеціальному таборі на Львівщині. Його вердикт: Україна повністю дотримується Женевських Конвенцій. Далі турецький омбудсмен планує навідатися зі схожим візитом на територію рф.

Шереф Малкоч, головний омбудсмен Туреччини:

Я обов’язково, після відвідань російських військовополонених в Україні, передам цю інформацію, розповім про ці відвідини російському омбудсмену Москальковій, і таким же чином буду просити її, щоб я зміг відвідати українських полонених, які утримуються на території росії. Я сподіваюся, нам вдасться це.

Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини:

У “Поляні”, в Мордовії, на тимчасово окупованих територіях, Донецька, Луганська області – саме цей список я буду передавати своєму колезі й буду просити, щоб саме ці місця він відвідав в першу чергу.

Також Дмитро Лубінець анонсував великий обмін полоненими, який має відбутися вже незабаром.

Previous post “Життя на пенсії вже не лякає”. Найсмішніші реакції мережі на відверте фото, яке з'явилося вночі у Telegram-каналі Пенсійного фонду
Next post ???? В Офісі Генерального прокурора запрацювала оновлена приймальня громадян ????Ге…