Мовний закон – Кремінь розповів про скарги українців у першому кварталі року, деталі

На одинадцятому році війни просто неприпустимо, щоби державні службовці продовжували порушувати закон

За перший квартал 2024 року починаючи з січня по березень Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь отримав 569 звернень, які стосувалися порушень мовного закону. Найбільше повідомлень про порушення закону надійшло з Києва.

Про це Тарас Кремінь повідомив на своєму сайті. Він зауважив, що, попри значну кількість скарг, видно позитивну динаміку.

Якщо скарг на відсутність української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв у першому кварталі 2023 року надійшло понад 300, то нині лише 145.

Загалом майже 50 % усіх звернень стосуються порушень у сфері обслуговування споживачів. Окрім скарг на сайти, 82 скарги стосувалися порушень безпосередньо під час обслуговування, ще 46 – подання інформації про товари та послуги недержавною мовою.

“На мою вимогу понад тисяча інтернет-ресурсів усунули порушення. Такий результат украй важливий для захисту національних інтересів і кожного громадянина”, – запевнив Кремінь.

Порушення мовного законодавства за галузями:

  • реклама (86 скарг);
  • охорона здоров’я (35);
  • культура (17);
  • медіа (26);
  • транспорту (18);
  • з боку педагогів у спілкуванні з учнями (21);
  • у сфері вищої освіти (23);
  • у діяльності органів влади (18);
  • в установах комунальної та державної форм власності (9).

Кремінь додав, що на одинадцятому році війни просто неприпустимо, щоби державні службовці продовжували порушувати закон.

“Будемо діяти оперативно, в окремих випадках – з вимогою звільнення!” – наголосив Уповноважений із захисту державної мови.

Найбільше повідомлень про порушення закону надійшло з Києва (197), а також Одеської (102), Харківської (73), Дніпропетровської (42), Київської (24), Запорізької (13), Львівської (9) і Миколаївської (9) областей.

Раніше “Телеграф” писав, що Тарас Кремінь заявляв, депутатів, які розмовляють вдома російською, стає все менше.

Previous post Кредит замість допомоги та конфіскація активів РФ. Стали відомі деталі пропозиції Джонсона щодо підтримки України – The Wall Street Journal
Next post ???? Фронт та захист наших міст. Був увесь день на зв’язку з військовими – з Головком…