Кремль хоче перетворити Харків на “сіру зону”, непридатну для життя – The Economist

Кремль вирішив перетворити Харків на “сіру зону”, непридатну для життя. Про це пише британський The Economist  з посиланням на джерела у Києві.

Ескалація змусила військові джерела в Києві припустити, що росія вирішила перетворити місто на “сіру зону”, непридатну для проживання цивільного населення.

росія посилила обстріли Харкова в грудні, приблизно в той час, коли почали даватися взнаки проблеми з американською військовою допомогою. Атака 27 березня по вулиці 23-го Серпня стала, мабуть, переломним моментом, оскільки вперше проти другого міста України застосували потужну авіабомбу.

Атака сталася лише через п’ять днів після того, як масований ракетний удар знищив майже всі енергетичні потужності Харкова.

За цим послідував більш ніж тижневий обстріл із застосуванням планерних бомб, ракет і безпілотників, в результаті якого загинуло щонайменше 16 і було поранено понад 50 людей. Відбулася і зловісна еволюція в тактиці, з так званими “подвійними ударами”.

Мер Харкова Ігор Терехов запевняє, що друге за величиною місто України не планує здаватися. За його словами, гірше було на початку війни, коли з 2 млн населення у місті залишилося 300 тисяч.

Як можна перетворити таке місто на сіру зону? Люди не поїдуть, тому що вони вже поїхали, а потім повернулися. Вони вже достатньо намучилися.

Забезпечити місто струмом без електростанцій та працюючих трансформаторів було складним завданням, але з цим впоралися.

Видання припускає, що Харків може стати ціллю великого російського наступу влітку.

Українське джерело, обізнане з даними розвідки, повідомило, що Росія наразі готує шість дивізій (приблизно 120 000 військовослужбовців) у Східному Сибіру.

Водночас  опитані журналістами військові заявляють, що захоплення Харкова буде не по зубах російській армії, яка зазнала величезних втрат під час штурму Авдіївки.

Нагадаємо, не вірить у наступ росіян на Харків і американський Інститут вивчення війни (ISW).

Previous post Китай заперечив військову підтримку Росії у війні з Україною
Next post Путін доручив виділити ₽300 млрд 2025 року на ВСМ у Петербург