Під Бахмутом загинув український історик та адміністратор російськомовної “Вікіпедії” Юрій Лущай

Під Бахмутом наприкінці березня загинув український історик та адміністратор російськомовного розділу “Вікіпедії” Юрій Лущай, який захищав Батьківщину в складі ЗСУ. Про це повідомляється на його сторінці у “Вікі”.

З 2009 року Лущай брав активну участь у створенні російськомовної версії “Вікіпедії”, здійснивши понад 100 тисяч дій і створивши 179 статей, здебільшого присвячених історії.

Його наукові інтереси включали історію України часів Стародавньої Русі, культуру слов’янських народів у період Середньовіччя (зокрема, Стародавньої Русі, Польщі та Болгарії), а також слов’янську лінгвістику. Лущай володів давньоруською, російською, українською, білоруською, болгарською та польською мовами.

У ЗСУ Лущай пішов у січні 2023 року. У грудні 2023 року він написав на своїй сторінці у “Вікіпедії”:

Більшість правок роблю в лікарнях, а якщо правок довго немає, то в мене така можливість відсутня. Якщо протягом місяця не буде правок, то мене більше немає.

Остання правка Лущая була зроблена 25 березня 2024 року. З 28 березня він вважався зниклим безвісти після обстрілу села під Бахмутом. Пізніше стало відомо, що того дня він загинув.

Навіть в останній місяць свого життя Лущай залишався на 122 місці серед усіх учасників російськомовного розділу.

42-річного уродженця Краматорська поховали у Мукачівському районі на Закарпатті.

Юрій Лущай

Нагадаємо, 15 квітня стало відомо, що на фронті загинув громадський активіст Павло Петриченко, який підняв тему лудоманії в лавах ЗСУ.

Previous post Вбивство українського оператора на зйомках американського фільму за участю Болдуїна. Суд засудив 26-річну зброянку до 18 місяців в'язниці
Next post Фіала: Чехія законтрактувала перші 180 тисяч снарядів для України | новини України