Через обстріли евакуювались на Буковину: як живуть переселенці з прифронтових регіонів

російські війська обстрілюють прикордоння Сумщини. За даними Генштабу, минулої доби ворог ударив по селищах Угроїди та Воздвиженське. Регулярно під постійним вогнем Велика Писарівка. За час повномасштабного вторгнення звідти евакуювалися кілька тисяч жителів. Після останніх потужних вибухів прикордонну смугу залишили ще кілька сотень. Ольга Лучек поспілкувалася з тими, кому довелось виїхати з прикордонних районів.

Початок нашої вулиці, тут уже з цієї сторони за кілометрів 6 знаходиться кордон з російською федерацією. І це ж відбувся прильот КАБа, мій будинок туди метрів за чотириста, туди дальше по дорозі, ось яка вирва. Вікна повилітали, дуже великий заряд був, це я навіть не розумію, 250 кілограмів чи може й 500 навіть було.

Олексій з дитинства має інвалідність. Усе життя прожив у Великій Писарівці, що на Сумщині. Показує на телефоні відео з його вже зруйнованого вщент селища. До кордону з росією палицею докинути. Далі бєлгородська область. Окупанти щодня гатять по тамтешніх селах.

Олексій, переселенець із Сумської області:

Всі говорили, що ходять чутки, що будуть Писарівку стирать з лиця землі. На той момент вже було там.. ну, як життя, магазини майже всі зачинені, світла не було, газу не було.

Спершу людей вивезли до Охтирки, але й там небезпечно. Тож переселенці рушили далі, евакуаційним потягом до Буковини. Оселилися у шелтері в селі Круглик Дністровського району. Звикати до нового життя важко. Юлія з сином та донькою кажуть, і досі не дають спати жахіття війни.

Велика Писарівка немов вимерла, ніхто не йде, ніхто не їде, електрики немає, газу немає, нічого не працює

Юлія, переселенка із Сумської області:

500 кілограмова бомба, то вона зносить 5-7 будинків зразу на вулиці, звичайно, потрібно було евакуювати дітей. Життя їхнє дорожче.

Нині жителі Великої Писарівки у відносній безпеці. Під прихисток переобладнали колишню адмінбудівлю.

Яна Вікнянська, діловод Круглицької сільської ради:

23 людини, 10 дорослих, 13 дітей, діти різного віку, найменша дитина – це місячна і вже дальше до повноліття. Психологічна підтримка потрібна, бо це стрес, їм потрібна підтримка, а потім вихід в школу до дітей.

Частина переселенців мріє повернутися до Великої Писарівки, а інші – шукають окреме житло, щоб залишитися назовсім.

Яна Вікнянська, діловод Круглицької сільської ради:

Одна сім’я вже хоче поїхати, забрати свою маму хвору й приїхати, і вже жити тут, ми їм домовилися будинок дати. Інші люди ще теж вагаються, в когось родина, в когось з роботою проблеми.

Після оголошення евакуації з 5-кілометрової прикордонної зони з Великої Писарівки виїхали кілька сотень людей. Загалом за час великої війни селище покинули понад 3 тисячі жителів. Місця вистачає, запевняють у військовій адміністрації.

Альона Атаманюк, перша заступниця голови Чернівецької обласної військової адміністрації:

У комунальних закладах територіальних громад, в закладах обласного підпорядкування в нас є можливість на поточний момент прийняти ще понад 700 внутрішньопереміщених осіб. Якщо ситуація потребуватиме прийому більшої чисельності, ми розгорнемо додатково резервні місця.

Нині на Буковині оселилася майже 81 тисяча вимушених переселенців. Більшість покинула небезпечні регіони Сумщини, Чернігівщини та Харківщини.

Previous post ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відбудови України – LB.ua
Next post ???? До 11 років увʼязнення засуджено колишню листоношу, яка очолила «роспошту» під …