Працюють під обстрілами: як проходить посівна на Нікопольщині

За технікою полюють FPV-дрони, а поля решетять артилерією. В таких умовах проходить посівна на Нікопольщині. російська армія розбила місцевим фермерам частину техніки, але вони все одно вишукують можливість обробити угіддя, а ще переходять на культури, які можуть рости без поливу, бо окупанти не дають відновити водогін. Наші кореспонденти бачили, як відбуваються польові роботи під обстрілами.

З-поміж канонади обстрілів із полів Нікопольщини чути звук сільгосптехніки – у розпалі посівна. Ранній горох та ячмінь уже кинули в ріллю.

Станіслав Халамай – директор фермерського господарства:

Щас готуємо поля для посіву соняха, кукурудзи. Далі будемо дивитися. До кінця місяця дощів не обіцяють, може просо кинемо, трохи пізніше, будемо дивитися. Що зможемо.

Пан Станіслав усе життя працює на землі. Останні два роки наче на лезі ножа, розповідає фермер. Поля й техніка під постійними обстрілами.

Станіслав Халамай – директор фермерського господарства:

Механізатори працюють і спасіба їм. Все вроді там нормально, але на деякі поля вони не хочуть їхати. Тому що ми не знаємо, коли прилетить той дрон. Я ж кажу, наші 3 трактори розбиті були.

Жодної вцілілої будівлі не залишилося на фермерських складах. Усі посічені снарядами та осколками.

Воронка, дальше ж ворота порозліталися. Ви ж бачите все. Загалом побитої техніки 6 одиниць. Те, що можна було, ми повитягували, а те, що дрони ганялися, то ми вже нічого зробити не можемо. Якщо розіб’ють трактор, то мені на цьому полі треба 10 років збирати урожай, щоб можна було відновить цей трактор.

Зберігати майбутній врожай ніде, каже чоловік. Тож зараз сіють культури, які з поля одразу можна буде й продати. А ще через обміління Каховського водосховища поля вже другий рік без поливу.

Станіслав Халамай – директор фермерського господарства:

Якщо 70-80 тисяч кукурудзи надо на гектар при поливі, то зараз надо 45-50. Інакше воно не получатиметься. Щоб ми не хотіли на березі зробить, може десь протягнуть воду з русла того Дніпра. Вони не дають, вони зразу ведуть обстріл.

Відновлення водопостачання неможливе, – попереджають у старостаті. Працівники водоканалу неодноразово намагалися протягнути труби. Але по них росіяни одразу відкривають вогонь.

Олександр Сівак – староста Вищетарасівського старостинського округу:

Полив, зрошення – не працюють. І поки на тому боці ворог – це не можливо відновити, тому що, як мінімум, йдуть обстріли.

Попри обстріли та відсутність поливу – жоден з аграріїв Нікопольщини не покинув землі, – зазначають у військовій адміністрації.

Євген Євтушенко – начальник Нікопольської районної військової адміністрації:

Входять в зону активних бойових дій – це, нагадаю, Мирівська громада, Марганецька громада, Червоногригорівська громада, Нікополь тут немає такого вираженого аграрного компонента і Покровська сільська громада. Тобто 4 території, які мають посівні площі, які знаходяться в зоні ураження реактивної або ствольної артилерії росіян.

Фермери намагаються підлаштуватися до нових воєнних реалій.

Євген Євтушенко – начальник Нікопольської районної військової адміністрації:

Деякі аграрії роздумують і бачать ці нові реалії, вони розуміють, що ми втратили частину Херсонської області, де було садівництво, де було городництво, вони зараз заповнюють цю нішу.

Станіслав Халамай – директор фермерського господарства:

Що нам залишається робить? Тільки працювать. Не посієш, нічого не убереш. Якщо в мене зараз 5 камазів стоять, немає водіїв, вони в армії, як збирать дальше? Ну, щось буду наймать. Все знаєте, надіюсь, а може до червня воно буде все в кращу сторону.

Previous post Прогноз Таро на 17 квітня 2024 – що віщують карти кожному знаку Зодіаку — Астрологія
Next post В США пояснили, чому не будуть захищати Україну так, як Ізраїль – бояться воювати з Росією