На Прикарпатті стартувала весняна посівна кампанія

В Україні триває весняна посівна кампанія. Аграрії уже завершили висадку ярих культур і зараз беруться до посіву соняшника, сої та гречки. Сприяє й погода. Так, прикарпатські фермери, завдяки теплій і ранній весні, вивели свою техніку в поле на місяць раніше, ніж торік. З чого почали роботи? Коли планують їх завершити? Та чого найбільше побоюються? Жанна Дутчак розкаже.

На полі біля Івано-Франківська повним ходом йде підготовка до старту посівної. Працівники комунального агропідприємства ладнають свою техніку та заповнюють відсіки сівалок добривами й насінням.

Денис Калинович, агроном:

Соняшник підготовлений, він вже протруєний, підготовлений до посіву, закупку ще робили того року, привезли нам його на склад на минулому тижні.

Весна на Прикарпатті рання й тепла. Тож завдяки цьому, кажуть аграрії, ґрунт швидко прогрівся до потрібної температури і вже готовий для висівання соняшника. Відтак, техніку змогли вивести в поле на кілька тижнів раніше, ніж торік.

Денис Калинович, агроном:

Посівна швидка, швидко розпочалася. Якщо порівнювати, то того року в цей час був сніг, дощ. Того року ми пізно почали посівну, десь на початку травня, цього року швидше завдяки погоді.

Розпочинають посівну саме із соняшника. Засадити цією олійною культурою планують одразу кілька полів. Загалом на шістдесят гектарів. Аграрії кажуть: мусять квапитися, бо якщо вірити прогнозам – за пару днів область мають накрити рясні дощі.

Посівна йде без вихідних, є дощ, чи немає, мусимо встигнути це до дощу.

Посівні площі підприємство цьогоріч збільшило майже на третину. А от асортимент культур такий самий, як і торік: соняшник, соя і гречка. Єдине, що додали – озиму пшеницю. Нею засіяли майже двадцять гектарів.

Дмитро Сергенюк, в. о. директора комунального підприємства “Франківськ АГРО”:

Соя і соняшник – вони найбільш ціняться на ринку, на них є стабільна ціна, і у зв’язку із великою врожайністю, і відносно невеликими зусиллями при посіві і обробітку – вони є найбільш економічно цікавими. А пшеничка і гречка – скоріш за все будуть мати напрямок соціальний.

Найбільше полів – понад сто гектарів – цьогоріч виділяють під сою, розповідає керівник агропідприємства. До її посіву планують приступити вже наприкінці квітня. А завершать весняну посівну в червні – гречкою.

Дмитро Сергенюк, в. о. директора комунального підприємства “Франківськ АГРО”:

Головне, аби після того, як ми відсіяли, не вдарили морози.

Втім, морози – це не єдине, чого нині побоюються аграрії.

Дмитро Сергенюк, в. о. директора комунального підприємства “Франківськ АГРО”:

От почнеться проблема із енергетикою, елеватори не зможуть приймати на доробку продовольство, сушити, чистити й складувати, і зберігати його. І ми стикнемося із критичними неприємностями.

Весняна посівна кампанія триває активно по всій Івано-Франківщині. Під урожай 2024 року прикарпатські аграрії планують задіяти 380 тисяч гектарів. З яких майже половина – зернові культури.

Previous post Минулої доби польські формери не пропустили жодну фуру – новини LB.ua
Next post Ізраїль вирішив, як відповість Ірану – TJP