ATACMS завітали у Джанкой. Аналізуємо наслідки вдалої атаки

Але зачекаємо на супутникові знімки — у таких речах немає нічого кращого, ніж об’єктивний контроль. Бо нещодавно всі реготали, що наша хвиля безпілотників нічого не вразила на аеродромах півдня РФ, а потім виплили знімки літака Бе-200 з вирваною частиною крила і розбризканим навколо паливом. Буває й так, що візуально зі супутника ураження не видно, а борт — як решето.

Головне управління розвідки заявило про знищення чотирьох пускових до С-400 «Триумф», трьох РЛС — ймовірно, оглядова РЛС 91Н6Е, всевисотна 96Л6Е й пересувна вежа для антенного поста.

Результати удару по Джанкою.

Фото: тг-канал Брати по зброї

Результати удару по Джанкою.

Тобто ми знищили весь дивізіон: штатна кількість пускових у ньому шість-вісім штук, але щоб прикрити величезну ЛБЗ, втрати та ремонт, можливо, їх розгортають у неповному складі.

Плюс знищили АСУ «Фундамент-МАЭ». Росія розробляла цю систему управління, щоб поєднати різні покоління ППО, сплести з різних радарних станцій, постів і штабів єдине цифрове поле бою.

До 13 комплексів АСУ передали на Далекий Схід, в окупований Крим, Центральний і Південний військові округи — де велика ймовірність зіткнутися із сучасними тактичними ракетами й бортами.

Тож у нас джекпот — С-400 «Триумф», що «не знає аналогів», і нова, зразка 2015 року автоматична система управління.

ЗРК С-400 у Криму

Фото: новини-крима.ru-an.info

ЗРК С-400 у Криму

У Джанкої — склади, військовий аеродром 39-го вертолітного полку, аеродром підскоку для флоту, великий залізничний вузол. Очікувано, що там найсучасніша російська ППО.

Але вона вкотре не впоралася.

Тривога спрацювала вже після вибухів на землі й пожежі. На фото з побитими пусковими всі накривки контейнерів задраєні, і машини хоч і в бойовому положенні, немає жодного сліду пусків, виходу засобів доставки — це означає тотальну раптовість.

Тривога в росіян трапилася найкраща для Сил оборони: «Уже бомбили».

Ні попередження про ракетну небезпеку, ні спроб збити.

Джерела у противника заявляють про парний пуск ATASMS — уламки дійсно схожі на «товсті» ОТРК. Звуки розривів касетних боєприпасів з відео також характерні — «Точка» туди просто не долетить, а в європейських крилатих ракет проникна комбінована тандемна боєголовка (що логічно, бо і Франція, і Британія підписали конвенцію про нерозповсюдження суббоєприпасів).

Знову ж таки, нам передавали в останньому та єдиному пакеті 20 MGM-140 ATASMS Блок 1 на 165 км дистанції. Під час операції Бабка по Луганському та Бердянському аеродромах випустили щонайбільше десяток ракет.

Цілком собі десь з-під Берислава могли відпрацювати і вчора — відстані якраз вистачило б.

Тож старий Оккам каже нам: по аеродрому Джанкой вдарили американські ОТРК перших поколінь.

Це власне те, для чого їх створювали, — інерційна система насилу може покласти ракету в коло 200 метрів, але 950 суббоєприпасів роблять боляче.

Таке озброєння й замислювали сікти незахищені бронею тили, цистерни, ремонтні машини, аеродроми підскоку, транспортно-зарядні машини й самі пускові «точок» СРСР.

Цікаво було б подивитися на обличчя турків чи індійців, яким кремлівські експортери зброї продавали свої агітки про С-400. Свого часу, до речі, «Триумф» в експортному варіанті коштував 1.2 млрд доларів.

А тепер з’ясували, що звичайний парний пуск ОТРК 1990-х років не спровокував навіть сигналу тривоги — російські розрахунки просто не побачили загрози.

ЗСУ здійснили запуск тактичних балістичних ракет <i>ATACMS</i> з реактивної системи залпового вогню <i>HIMARS</i> по ворожих цілях, 3 листопада 2023.”/></p><p>Фото: скрин відео</p></p></div><p> ЗСУ здійснили запуск тактичних балістичних ракет <i>ATACMS</i> з реактивної системи залпового вогню <i>ХІМАРС</i> по ворожих цілях, 3 листопада 2023.</div><p>І не можна сказати на своє виправдання, що в цей момент оглядова РЛС була на техобслуговуванні — «Фундамент» мав тримати зв’язок з будь-якою черговою РЛС у регіоні.</p><p>Але не вдалося навіть попередити розрахунки своїх же ЗРК, не кажучи про те, щоб встигли злетіти гелікоптери. Ось різниця із західними системами оповіщення, які використовує, наприклад, Ізраїль.</p><p>Тож техніка дивізіону й автоматична система управління — найкращий приклад того, що навіть невеликим нарядом ракет, що явно застаріли, можна завдавати агресору серйозних збитків.</p><p>Це не вплине на наступ ЗС РФ по фасу Авдіївки та біля Часового Яру, але вибивання чергового С-400 — те, що лікар прописав напередодні постачання в Україну перших <i>Ф-16</i>.</p><p>Більшість роботи для західних літаків — удари керованим озброєнням по ЛБЗ і полювання на носіїв УМПК відбуватимуться в зоні, де зможуть відпрацювати переважно далекобійні комплекси. Тому з моменту вдалого винесення їх на мисі Тарханкут і біля Євпаторії вони стали пріоритетними цілями для Сил оборони. На сьогодні це вже п’ятий підтверджений удар по С-400.</p><div class=
Знищення двох пускових установок 5П85СМ2-01 комплексу С-400 «Триумф» росіян у Криму. 23 серпня 2023 року. Україна.

Фото: Кадр з відео ГУР МО

Знищення двох пускових установок 5П85СМ2-01 комплексу С-400 «Триумф» росіян у Криму. 23 серпня 2023 року. Україна.

Якщо бонусом суббоєприпаси зачепили в аеропорту Джанкоя ще й гелікоптери — що ж, це джекпот. Якщо ні, то все одно це вкрай вдала раптова операція.

Дай боже, щоб якнайбільше сучасних комплексів ППО знищили до передачі винищувачів з ЄС.

Previous post “Моя неймовірна, і вже така доросла дівчинка!” Танчинець показав 16-річну дочку
Next post ???? За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської по…